Könnyebb lesz a szolgáltatóváltás

Többféle módon is nehezíthették eddig a gázcégek az ügyfelek dolgát akkor, amikor ki szerettek volna lépni a szabad piacra, és új szolgáltatót akartak választani maguknak.

Dékány Lóránt
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lapunk birtokába került törvénymódosító javaslat szerint a jövőben könnyebben válthatnak a polgárok: legfeljebb három hetet vehetne igénybe az ezzel kapcsolatos hivatalos eljárás. A tervezet véget vetne annak a gyakorlatnak is, amikor előre becsült fogyasztás alapján alaposan feltornászott, gyakran hat számjegyű összegű zárószámla kibocsátásával riasztják el a fogyasztókat a szolgáltatók a váltástól. A pénzügyeket a javaslat elfogadása esetén csak a cégcsere után öt-hat napon belül, a mérőóra állása szerint lehetne rendezni az ügyfél és korábbi gázszolgáltatója között. A tervezett változtatások között szerepel az is, hogy a szabad piacon működő cégek ügyfeleinél már két hónapos fizetési késedelem esetén ki lehetne kapcsolni a szolgáltatást. Jelenleg a hazai gázpiac egészére a három hónapos határidő az érvényes.
A javaslatok szerint a piaci gázkereskedőknek is ügyfélszolgálati irodákat kell működtetniük. Ez az előírás eddig csak az egyetemes szolgáltatókra vonatkozott. Ezért tehette meg a csaknem kétszázezer ügyfelet ellátó piaci szolgáltató, az EMFESZ Kft., hogy csak internetes, telefonos ügyfélközpontot tartott fenn.

Bővebben a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.