„Könnyűsúlyú” lett régiónk

Hírösszefoglaló
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változott a legfontosabb feltörekvő piaci index, az MSCI Emerging Markets összetétele, a magyar papírok részaránya öszszességében minimális mértékben csökkent a mutató portfólióján belül, de az egész befektetési régiónk súlya is kisebb lett. Szintén csökkent Csehország, Oroszország és Törökország részaránya, miközben a lengyelek jövő hét keddtől nagyobb súllyal képviseltetik magukat az indexben – számolt be tegnap a Napi Gazdaság. Az új módosítások jövő hét kedden, tőzsdezárás után lépnek életbe. A hazánkat is magába foglaló indexkosár összetételének változása azért kiemelkedő fontosságú, mivel számos befektetési alap követi befektetéseivel az index teljesítményét. Utóbbi megváltoztatása ezért sok befektetési alap portfóliójának átsúlyozását is okozhatja, amely akár komoly hatással is járhat egy-egy papír tekintetében. A változások rendszerint jelentős árelmozdulásokat szoktak okozni, különösen az újonnan bevezetett vagy az indexkosárból kikerülő papírok esetében.
Magyarországot ezért a mostani változások nem feltétlenül fogják érinteni, mivel az MSCI index kosarában hazánkban továbbra is a négy legnagyobb hazai részvénytársaság, a Mol, az OTP, a Richter és a Magyar Telekom papírjai képviselik.
Ettől még kedvezőtlen hír, hogy országunk súlya 0,44 százalékról 0,43 százalékra csökken az index kosarában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.