Kovács Tamás intelme

Az ügyészség erkölcsi kötelessége, hogy a végére járjon, hibázott-e a vádhatóság a móri mészárlással összefüggő eljárásban – mondta a 18. alkalommal megrendezett Kriminálexpó keddi megnyitója után Kovács Tamás legfőbb ügyész.

Swendt Pál
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárki lesz az utódom, az biztos, az ügyészségnek erkölcsi kötelessége a végére járni, hibá-zott-e a szervezet a móri eljárásban. Erről is beszélt a 18. alkalommal megrendezett, Kriminálexpó nevű nemzetközi biztonsági, informatikai, bűnmegelőzési, igazságszolgáltatási konferencia és szakkiállítás megnyitása után Kovács Tamás legfőbb ügyész. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: keddig informálisan sem kérték véleményét a decemberben hivatalba lépő utódja személyével kapcsolatban, amire szerinte nincs is szükség. Kovács a januártól csak ügyész jelenlétében tartható büntetőperek miatt jelentkező létszámgondok megoldását elsősorban a „házon belül” képzett ügyészségi fogalmazók, titkárok kinevezésében látja, de elképzelhetőnek tartotta, hogy a kétszáz ügyészi állás betöltéséhez szükség lesz külső pályázók bevonására is.
Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár az expó részeként rendezett ügyészi fórumon közölte, a 2011-es őszi parlamenti ülésszakra új büntető törvénykönyvet és új büntetőeljárási törvényt nyújt be a szaktárca, amelyek 2013-tól lépnének életbe.

Bagatell. A legfőbb ügyész tegnap sem válaszolt arra, van-e az asztalán Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány. A bukott szocialista kormányfő üldözöttnek tartja magát. A Magyarországra akkreditált külföldi újságírók előtt a Hír Tv tudósítása szerint azzal vádolta Orbán Viktort, hogy az ő nyomására akarják a sukorói telekcsere ügyében felelősségre vonni. A volt kormányfő bagatellnek minősítette a csere értékbecslései közti különbséget. Az ügylettel az ügyészség szerint 1,3 milliárdos kár érhette az államot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.