Kövér: Nem lesz elnöki rendszer

Az ország jelenlegi állapotában elfogadhatónak tartja Kövér László az utóbbi hetek rendkívüli kormányintézkedéseit, amelyeknél szerinte csak rosszabb döntéseket hozhattak volna. A házelnök szerint az alkotmányos berendezkedés alappilléreit tekintve nincs ugyan változtatási kényszer, de húsz év után ideje új alkotmányt létrehozni.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László úgy véli, az volt alkotmányellenes, amikor az embereket állami erővel, törvénynyel kényszerítették arra, hogy a saját nyugdíjjárulékuk egy részét magánpénztárakba fizessék be. Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek adott interjúban nemcsak a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányzati döntésekről beszélt, hanem a 98 százalékos különadó bevezetéséről és az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről is. „Erkölcsi-jogi” felfogása szerint ezek az intézkedések elfogadhatók, ugyanakkor elismerte, nem tartoznak a demokratikus hatalomgyakorlás bevett működéséhez. – Olyan lépésekről döntöttünk, amelyeket a helyzet rendkívülisége diktált, és amelyekhez képest csak rosszabb döntéseket hozhattunk volna – tette hozzá. Úgy fogalmazott: ha nem asszisztált volna a világ, az IMF, az EU ahhoz a hazugsághoz, hogy az ez évi költségvetés alapján lehet 3,8 százalékos hiány, akkor nem kellett volna az Orbán-kormánynak a hazugság miatt létező lyukakat betömni rendkívüli pénzügyi intézkedésekkel, válságadókkal.
A Fidesz vezette kormánytöbbség új, demokratikus modellt épít – mondta Kövér László, aki elutasította azt a felvetést, hogy a ma hatályban lévő lenne az egyetlen lehetséges demokratikus modell. Elviekben nem ért egyet azzal, hogy szinte havonta módosítják az alkotmányt, de szerinte Magyarországon ma rendkívüli helyzet van. Úgy véli, az új alkotmány szimbolikusan lezár majd egy korszakot, és csak azt a mondatot tartja meg a maiból, hogy „Magyarország fővárosa Budapest”. Az új alapokmány rövidebb, tömörebb lesz, és kevesebb részletszabályt tartalmaz majd. A rendszer azonban ugyanaz a parlamentáris demokrácia lesz, mint most, nem lesz elnöki, félelnöki rendszer – szögezte le Kövér.
Az Országgyűlés elnöke fenntartja azt a korábbi álláspontját, amely szerint jövőre meg kellene változtatni a parlament jelenlegi heti ülésezési rendjét. Kövér szerint meg kell keresni a megoldását annak, hogy az ellenzék parlamenti megszólalási, illetve a kormány tevékenységét érintő kérdezési jogait ne csorbítsák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.