Kudarc az EBESZ csúcsértekezletén

Hírösszefoglaló
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült megállapodásra jutni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 11 éve első csúcsértekezletén az 56 tagú szervezet jövőjéről, a témát háttérbe szorította az orosz– grúz vita a találkozó csütörtöki zárónapján. A házigazda, Nurszultan Nazarbajev kazah elnök 11 órával a tervezett befejezés után közölte, hogy akcióterv helyett csak egy nyilatkozatot fogadtak el, amelyben „megerősítik” az 1973-ban alakult EBESZ alapelveit. Ezek a hidegháború közepette az államok közötti bizalom megteremtését és a két tömb közötti konfliktusok megakadályozását szolgálták. A tegnapi tanácskozás egy pontján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elhagyta az asztanai kongresszusi palotát, értésre adva, hogy Moszkva nem fogad el olyan szöveget, amely megemlíti a grúziai konfliktust.
Korábban több nyugati vezető is a demokrácia megszilárdításának feltételeit, főként a sajtószabadságot, a kisebbségi jogok szavatolását, a jogállamiság kiépítését hangsúlyozta, míg mások Oroszország vezetésével inkább a biztonságpolitikai kérdésekre összpontosítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.