Kúria állna a bíróságok élén?

Kulcsár Anna
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita robbant ki tegnap azon a konferencián, amelyet a közigazgatási bíráskodásról rendeztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Varga Zs. András tanszékvezető docens úgy vélte, egységes szervezeti keretek közt helyezhetnék el az Alkotmánybíróságot (AB), a Legfelsőbb Bíróságot (LB) és a közigazgatási bíráskodást. Az új képződmény élén – a háború előtti legfőbb igazságszolgáltató fórum mintájára – a Kúria állna. A felvetéssel sem Solt Pál, az LB korábbi elnöke, sem Kozma György, az LB közigazgatási kollégiumának vezetője nem értett egyet. Több más résztvevőhöz hasonlóan úgy vélték, a bíróságoktól nem kellene különválasztani a közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósági tanácsokat, mert az igazságszolgáltatás egysége olyan érték, amelyet védeni kell. A kollégiumvezető szerint a széttagolt ítélkezés nehezebben tudja megőrizni önállóságát. Az önálló közigazgatási bíróság visszaállítását – ezzel a rendes bíróságok szervezeti egységének megszüntetését – a parlament alkotmány-előkészítő munkacsoportja vetette fel. A tegnapi konferencia, amelyet a magyar tudomány ünnepe keretében rendeztek meg, ennek kapcsán folytatott szakmai vitát. Azt vizsgálta: miképpen valósulhat meg a legoptimálisabb formában az, hogy a bíróságok ellássák az államigazgatás ellenőrzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.