Lakóházakra omlott egy hegy Kolumbiában

Földcsuszamlás temetett maga alá lakóházakat Kolumbiában. A természeti csapásnak akár kétszáz áldozata is lehet. Tegnap délutánig három túlélőt találtak.

Grimm Balázs
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élve temetett el több tucat embert egy földcsuszamlás – helyi idő szerint – vasárnap Kolumbiában, Medellín város északi, La Gabriela körzetében. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a szerencsétlenség mennyi áldozatot követelt. John Rendon, a katasztrófavédelem helyi képviselője a BBC-nek elmondta, a sáros földtömeg alatt legkevesebb ötven ember tűnt el. Cesar Uruena, a Vöröskereszt helyi munkatársa szerint a természeti csapásban eltűntek száma hozzávetőleg kétszázra tehető.
A dél-amerikai ország fővárosától, Bogotától 400 kilométerre északnyugatra fekvő nagyvárosban hozzávetőleg tíz, más források szerint több tucat háromszintes házra borult rá a domboldal. Az iszappal eltömött, részben összedőlt épületek romjai között tegnap délutánig három túlélőt és egy holttestet találtak meg a mentőalakulatok. Kolumbiában az elmúlt időszak heves esőzései nyomán fellépő áradások és egyéb természeti csapások miatt – a Vöröskereszt becslése szerint – mostanáig 176-an vesztették életüket, hozzávetőleg másfél millióan pedig hajléktalanokká váltak.
A szomszédos Venezuelában sem jobb a helyzet. Ott az elmúlt napok áradásai 32 életet követeltek, miközben hozzávetőleg hetvenezer embert kellett evakuálni otthonából.

Haifa megúszta. Izraelben vasárnap sikerült eloltani a múlt csütörtök óta pusztító, 41 áldozatot követelő bozóttüzeket Haifa mellett. A tűzoltók munkáját az ilyenkor nem jellemző eső is segítette. A lángokat még az előtt sikerült megfékezni, hogy elérhették volna a haifai kikötőt. Az országba érkezett külföldi tűzoltók tegnap hazatérhettek. A rendőrség két embert őrizetbe vett, akiket azzal gyanúsítanak, hogy gondatlanságból ők okozták a tüzet – tudta meg a távirati iroda. A végső mérleg szerint a lángok ötezer hektáron mintegy ötmillió fát és 74 lakóházat perzseltek fel – írta a BBC. Összesen 17 ezer lakót kellett kiköltöztetni otthonából.
Az Izraellel szomszédos Libanonban szintén több helyen lángra kapott a bozót. Eddig több ezer hektár lett a lángok martaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.