Lauránia forradalma

Molnár Csaba
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Winston Churchill minden bizonnyal egyike a XX. század legnagyobb hatású államférfiainak. Hosszú élete során számos háborúban megfordult, és ötven éven keresztül töltötte be a legkülönfélébb miniszteri rangú hivatalokat az egymást váltó brit kormányokban a gyarmatügytől az admiralitáson keresztül a belügyig. Churchill emellett igen termékeny író is volt. Bár híján volt történészi képzettségnek, ontotta magából a közelmúlt háborúit, politikai jelenségeit dokumentáló munkákat. Irodalmi Nobel-díjat is kapott 1953-ban „a mesteri történelmi és életrajzi leírásaiért és az emelkedett emberi értékeket védelmező briliáns szónoklataiért”. A kitüntetéssel nem mindenki értett egyet – és nem csak azért, mert a díj politikai kiállásként is értelmezhető volt az akkor még aktív Churchill elvei mellett. Akadtak, akik hiányosnak ítélték a miniszterelnök politikatörténeti ismereteit, ami miatt történelemfelfogása sem volt kiegyensúlyozott. A történésekben játszott aktív szerepe okán azonban kevesen vannak, akik nem tartják eposzi hosszúságú műveit, A második világháborút és Az angol ajkú népek történetét megkerülhetetlen forrásmunkának.
Churchill sok művészeti ágban alkotott, de szépirodalmi, fikciós művet csak egyet írt. Az 1899-ben, Churchill huszonöt éves korában kiadott Savrola című regény az egyetlen kivétel, amely most jelent meg először magyarul. A regény afféle romantikus mű: egy képzeletbeli ország, Lauránia forradalmáról szól (Savrola a szabadságharcosok vezetője), de a szerelmi szál – és természetesen Churchill államfelfogása – sem hiányzik belőle. Lauránia valahol a Földközi-tenger térségében található, de a viktoriánus Anglia jellegzetességeit is magán viseli, még gyarmata is van. A mű irodalmi értékét tekintve nem több és nem kevesebb annál, mint amit e mondat alapján gondolni lehet róla. Olvasmányos: Churchillnek valóban volt érzéke a történetmeséléshez, de érdekességét mégis a szerző személye adja.
Az író, aki akkoriban Indiában szolgált, 1897-ben éppen szabadságon volt Angliában, amikor hírét vette a Malakand tartományban (amely ma Pakisztánban található) kitört felkelésnek. Rögvest hajóra szállt, és visszautazott Indiába, az úton kezdte írni a Savrolát. A hadjárat végeztével – félretéve a regényt – hamarjában megírta a kampányban részt vevő hadsereg történetét, utána fejezte be Savrola történetét. A mű először folytatásokban jelent meg a MacMillan’s magazinban, majd 1900-ban adták ki könyvben.
A Savrola a huszonhét kötetesre tervezett, irodalmi Nobel-díjas szerzők műveit felvonultató sorozat első darabja.
(Winston Churchill: Savrola. Metropolis Media, Budapest, 2010. Ára: 690 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.