Lazán kezelt tények

Megmenekülhet a Költségvetési Tanács, tegnap ugyanis egy bizottsági ülésen senki nem szavazta meg forrásai elvonását. A lapunknak nyilatkozó elemző szerint a tanács elfogultan viselkedik: év elején nem látta az idei büdzsében keletkező lyukat, a jövőbeli esetleges kockázatok miatt azonban minden követ megmozgat a kormány ellen.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmondásos hírek láttak napvilágot a Költségvetési Tanács jövőjével kapcsolatban. Tegnap az alkotmányügyi bizottság ülésén sem a kormány, sem a bizottság nem támogatta, hogy a tanácstól elvegyenek 825,5 millió forintot (a 835,5 millióból). Ezzel szemben még a hét végén a Fidesz sajtóirodáján keresztül valaki névtelenül arról tájékoztatta az Index.hu-t, hogy a képviselőcsoport tagjai megszavazzák majd a Kopits György vezette intézmény forrásainak elvonását. Az, hogy az első bizottsági ülésen megbukott az átcsoportosításról szóló javaslat, még nem zárja ki, hogy más bizottságnál zöld utat nyerjen, és végül a parlament is áldását adja rá.
A tanács jövőjével kapcsolatos bizonytalanság mindenféle találgatásoknak teret nyitott. Egyesek szerint a Fidesz a forráscsökkentéssel kapcsolatos javaslatot csak figyelmeztetésnek szánta, mások arra tippeltek, hogy befolyásos körök léptek közbe. A Magyar Nemzet kérdésére Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő sajtósán keresztül megerősítette, hogy szerdán tárgyalják meg a szóban forgó módosító indítványt. Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője az MTI-nek azonban azt nyilatkozta, hogy támogatnák a javaslatot, és Lázár János frakcióvezető is erre célzott.
Kopits György a Világgazdaság tegnapi számában arra figyelmeztet: ha a kormány nem hozza meg addig a szükséges intézkedéseket, 2012-től 500 milliárd forintos hiány keletkezhet a költségvetésben. – Lehet két-három évre előre gondolkodni – és kell is –, ez azonban egy vélemény, amelyet egyes kormányzati döntések felülírhatnak. Ilyen átalakításokat kilátásba is helyezett tavaszra az Orbán-kabinet – nyilatkozta lapunknak egy névtelenséget kérő elemző. – Már idén márciusban látható volt, hogy a 2010-es költségvetésben legalább négyszázmilliárdos lyuk keletkezik. Érdekes, hogy a tanács nem tartotta fontosnak ezt nagy- dobra verni – jegyezte meg. Szerinte a húsz éve jellemző költségvetési felelőtlenségre nem a tanács jelenti a megoldást, mert annál az Állami Számvevőszéknek is nagyobb hatásköre van. Felelősöket kell találni, akiken számon lehet kérni a tervezés pontosságát és az attól való eltérést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.