Legalább ötszázmilliárd tűnt el

Szilágyi Richárd
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvetődik a gyanú, hogy súlyos százmilliárdok tűntek el, esetleg valaki nem mondott igazat a magánnyugdíjpénztárak vagyonáról, vagy másként értelmezték az adatokat – mondta tegnap Selmeczi Gabriella. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján részletesen ismertette azokat az elemzéseket, amelyekre a lapunkban megjelent keddi interjúban hivatkozott. Akkor arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok által befizetett vagyonban jelentős veszteség következhetett be az elmúlt 12 évben. A fideszes politikus tegnap újfent megerősítette, ha beigazolódnak ezek a félelmek, akkor az felvetheti akár a bűncselekmény gyanúját is.
Selmeczi szerint a Magyar Nemzetben november 13-án megjelent Hozam helyett viszem című írás, illetve a Századvég elemzése – amelyről részletes írás lapunk 5. oldalán olvasható – szerint egyaránt valószínűsíthető a keddi interjúban megfogalmazott vagyonvesztés. – Ha a pénztárak csak állampapírba fektettek volna ebben az időszakban, akkor ma ötszázmilliárd forinttal több lenne a számlákon, ami tíz százalékkal magasabb egyéni hozamokat jelentett volna. Selmeczi azt is kiemelte, hogy a magánnyugdíjpénztárak által elért összes reálhozam 109 milliárd forint, miközben saját működésükre 210 milliárd forintot írtak le költségként a pénztárak.
– Egyértelmű, hogy a magán-nyugdíjpénztárak és a mögöttük álló alapkezelők érdeke volt a vagyonnal kapcsolatos adatszolgáltatás manipulálása – válaszolta lapunk kérdésére a nyugdíjvédelmi megbízott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.