Légi káosz Európában

Összeomlott az európai légi közlekedés a szerdai és tegnapi havazás miatt, de a zord idő a földön is gondokat okozott. Magyarországon 24 óra alatt több mint háromszázszor riasztották a tűzoltókat, az utakat számos helyen jégpáncél borította. Az ónos eső vezetékeket tett tönkre, tízezren maradtak áram nélkül.

2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zimankós hétvége várható. Száraz, de nagyon hideg levegő érkezik az országba a hét végén – tájékoztatta a távirati irodát Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Elmondta, tegnap reggelre elhagyta hazánkat az a mediterrán front, amely a szerdai csapadékos időjárást okozta. A következő napokban a hőmérséklet az ország egyes pontjain akár mínusz 10 Celsius-fok alá is eshet.


Legkevesebb tíz járatot töröltek Ferihegyen, ezek a zord nyugat-európai időjárás miatt meg sem érkeztek Budapestre. A magyar légikikötő működését azonban fagy vagy havazás tegnap nem zavarta – tájékoztatta lapunkat Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója. Elmondta, a kifutópályákat karbamidos sóval szórták be, a betonon folyamatosan mérik a fékhatást, és jégtelenítővel mossák a gépek kormányfelületeit. A legroszszabb helyzet Dél-Németországban és Nagy-Britanniában alakult ki, az intenzív havazás miatt a londoni Gatwick például ma reggelig zárva marad, és fennakadások voltak a világ egyik legforgalmasabb repülőterén, Frankfurtban is. A nagy létesítményekben elég egy-két járat kiesése ahhoz, hogy a menetrendek összeomoljanak, és legalább 24 órába telik, míg helyreáll a rend.
A havazás és az ónos eső miatt huszonnégy óra alatt tegnap reggelig 314 alkalommal vonultak ki a tűzoltók, főként árokba csúszott, elakadt járművekhez, kidőlt fákhoz és belvíz szivattyúzásához – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Emberéletet követelő közlekedési baleset nem történt, de a jeges utak és a keresztbe fordult járművek miatt útszakaszok váltak járhatatlanná. Este több koccanásos baleset is történt Borsod megyében, Zalában teherautók akadtak el a hóban. Az ónos eső felső vezetékeket tett tönkre, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint tízezren maradtak áram nélkül. Az E.ON tegnap délre az ügyfelek felénél helyreállította a szolgáltatást. Jelentős késéseket okoztak tegnap a leszakadt felső vezetékek a vasúti közlekedésben is – közölte az MTI. A medréből kilépett Sajó miatt tegnap sem lehetett közlekedni Kesznyéten és Sajóörös között, illetve a 3601-es út egy részén, és nem járt a komp Muhi és Köröm között.
Összesen huszonhatan fagytak halálra Lengyelországban, Csehországban, valamint Litvániában kedden és szerdán, és Európa számos államában közlekedési káoszt okozott a havazás és az ónos eső. Németországban – bár hétfő óta kötelező a téli gumi – számos jármű akadt el a hóban vagy csúszott árokba. A lipcsei pályaudvaron reggel szinte minden vonat késéssel érkezett, illetve indult. Franciaországban több száz autós volt kénytelen a gépkocsijában vagy az átmeneti szállások valamelyikén tölteni az éjszakát. Csehországban a balesetek és elakadt kamionok miatt több autópályán órákig szünetelt a forgalom, Románia számos régiójában leállt a közlekedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.