Leleplezte vesztegetőit az államtitkár

Egymillió euróval próbálta megvesztegetni négy üzletember a bukaresti belügyminisztérium közrendészetért felelős államtitkárát, akinek be kellett volna szüntetnie az egyik vállalkozó ellen adócsalás miatt indított hatósági eljárásokat. A korrupciós ügy összefügg a román rendőrség élén dúló hatalmi harcokkal.

2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkilenc napra letartóztatásba helyezett tegnap a bukaresti törvényszék négy üzletembert, akik tetemes összeggel próbálták megvesztegetni a román belügyminisztérium egyik államtitkárát. Dan Fatuloiu főkvesztornak (a legmagasabb rang a román rendőrségnél) összesen egymillió euró értékben ajánlottak fel készpénzt, ingatlanokat és luxusautókat, ha az általa koordinált országos adócsalás-ellenes stratégiában a rendőrség nem továbbítja vádemelési javaslattal az ügyészséghez a korrumpálók bűnügyi dossziéit. A megvesztegetés értelmi szerzője Catalin Chelu tehetős vállalkozó – ötvenmillió euróra becsült vagyonával szerepel Románia 300 leggazdagabb embere toplistáján –, aki személyesen vagy strómanok révén mintegy félszáz, nagyrészt a tőzsdén jegyzett kereskedelmi társaság tulajdonosa. Chelu egyik üzlettársán keresztül megkörnyékezte az államtitkár szintén üzletember fiát, és a befolyásos apa közbenjárásáért cserébe felajánlotta anyagi ellenszolgáltatásait, sőt időközben meg is fenyegette Dan Fatuloiut, hogy kompromittáló információkat hoz nyilvánosságra róla. Fatuloiu értesítette a korrupcióellenes ügyészséget a megvesztegetési kísérletről, és a négy üzletemberre akkor csaptak le a nyomozó hatóság emberei, amikor a belügyminisztérium parkolójában Chelu átnyújtott ötvenezer eurót az államtitkárnak.
Dan Fatuloiu államtitkár – aki 2005 és 2007 között román rendőrfőkapitányként azzal híresült el, hogy megrendezett lefizetési kísérletekkel tesztelte beosztottjai feddhetetlenségét – legutóbb a Piatra Neamton egy héttel ezelőtt elkövetett alvilági leszámolás révén került a figyelem középpontjába. Mint megírtuk, a kelet-romániai városban november 14-én egy férfi fényes nappal agyonlőtt egy helyi maffiózót, annak bátyját pedig súlyosan megsebesítette. A belügyminisztérium közrendészetért felelős illetékese javaslatot tett Traian Igas belügyminiszternek a Neamt megyei rendőrparancsnok leváltására, miután kiderült, hogy a főtiszt szoros kapcsolatot ápolt a likvidált alvilági figurával. Sőt, Fatuloiu szorgalmazta az országos rendőrfőkapitány menesztését is, szerinte ugyanis Petre Toba mandátuma alatt a román rendőrség „tíz évet ment vissza az időben”.
Mostani megvesztegetési kísérlete kapcsán ugyanakkor az államtitkár árulással vádolta meg a román rendőrség gazdasági főosztályát, mivel szerinte valaki „megsúgta” Catalin Chelunak, hogy hetekkel ezelőtt Fatuloiu átvilágítás alá vonta a romániai adócsalásokat sorjázó háromezer bűnvádi dossziét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.