Letartóztattak öt román főtisztet

Előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti legfelső bíróság a román védelmi minisztérium öt főtisztjét, akit vesztegetéssel és befolyással való üzérkedéssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség. Az érintettek csúszópénz fejében kiadták a vizsgatételeket a hadseregbe és a tárcához jelentkező fiataloknak.

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők egyik legnagyobb korrupciós botrányára derített fényt a bukaresti védelmi minisztérium háza táján a román nyomozó hatóság. A korrupcióellenes ügyészség szerint a román hadsereg öt főtisztje – közöttük két magas beosztású tábornok – kenőpénz ellenében több mint száz személynek szivárogtatta ki a vizsgatételeket a védelmi tárcánál kiírt felvételi vizsgák előtt. A nyomozati anyag értelmében Mihai Chirita vezérőrnagy, a román hadsereg vezérkara kiképzési részlegének parancsnoka és Ion Marian dandártábornok, a tárca humánerőforrás-főosztályának helyettes vezetője befolyásával visszaélve, kenőpénzért adta ki a vizsgatételeket a hadsereg és a védelmi minisztérium kötelékébe jelentkező fiataloknak.
Kiderült, hogy Ion Marian tavaly és az idén állandó nyomást gyakorolt a Breazán és Pitestiben működő, tiszteket, tiszthelyetteseket és közlegényeket kiképző katonai főiskolák parancsnokaira azért, hogy az általa támogatott vizsgázókat törvénytelen úton vegyék föl a tanintézetekbe. A megvesztegetések nyomán egyedül a dandártábornok 13 millió forintnak megfelelő csúszópénzhez jutott bűntársai közreműködésével félszáz kadétjelölttől, akik mobiltelefonon keresztül elküldött üzenetekben szereztek tudomást a vizsgatételekről és a helyes válaszokról. Mihai Chirita vezérőrnagy az eddigi adatok szerint legalább húsz vizsgázó útját egyengette sikerrel.
A korrupcióellenes ügyészség kezdeményezésére a bukaresti legfelső bíróság hétfőn este 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte a hamis okiratok kiállításával, okirat-hamisításra való felbujtással és hivatali visszaéléssel gyanúsított két tábornokot. Ugyancsak letartóztatták Vasile Belciug ezredest, a pitesti tisztképző főiskola egykori parancsnokát és Crinu-Ionut Onel őrnagyot, az intézmény egységparancsnokát, valamint Dan Costel Craciuneanu alezredest, az Ilfov megyei katonai központ toborzási főosztályának vezetőjét, akik összesen 30 millió forintnak megfelelő kenőpénzhez jutottak. Az ügyészség szerint tettüket súlyosbítja, hogy a csalás révén felvett leendő katonák és tisztek feladata védeni hazájukat háború esetén, ugyanakkor a NATO kötelékében külföldi bevetésen is részt vesznek.

Elítélt pedagógusok. A Kolozs megyei törvényszék fejenként két és fél év letöltendő börtönbüntetést szabott ki két kolozsvári iskolaigazgatóra, akik az idei érettségi vizsgák idején csaknem félszáz diák előmenetelét segítették a tételek kiszivárogtatásával csúszópénz ellenében. A korrupciós ügy részeként további három pedagógust felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.