Leváltották az iráni külügyminisztert

2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök leváltotta a külügyminiszteri pozícióból Manuser Mottakit, és Ali Akbar Szalehit, a nukleáris program vezetőjét nevezte ki ideiglenesen a helyére, adta hírül a Press TV. Az iráni állami hírtévé szerint az elnök levélben méltatta a most elmozdított külügyminiszter érdemeit. Mottaki épp Szenegálban tárgyalt a bejelentés idején.
A BBC elemzése szerint több iráni politikus is úgy érezte, Mottaki nem volt elég határozott Irán védelmében a nemzetközi porondon, különösen az atomprogram tekintetében. A brit közszolgálati adó szerint belülről is támadták a külügyminisztert az országra kirótt szankciók miatt. Az eddigi külügyminiszter nem számított a belső kör befolyásos alakjai közé, Szalehi viszont igen, az amerikai Fox News tévéadó tavaly egyenesen „Irán alelnökének” nevezte. Az amerikai Massachusetts Institute of Technologyn szerzett PhD-fokozatot még az iszlám forradalom előtt, majd Mohamed Hatami elnöksége idején a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél volt Irán nagykövete. Innen került tavaly Holam Reza Akazadeh helyére az iráni atomenergia-szervezet élére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.