Már látogatható a Krisztus-trilógia

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája 1995-ben volt először együtt Debrecenben, az Európa kulturális fővárosa programsorozat részeként Pécs volt az első vendéghelyszín. A fővárosban tegnaptól látható a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo együtt; a Munkácsy Alapítvány és a Magyar Nemzeti Galéria közös kiállítását Schmitt Pál köztársasági elnök nyitotta meg.

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November második hetében mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, mennyire kockázatos vállalkozás Munkácsy monumentális festményeinek szállítása: a képek beemelésekor a tűzoltódaru felborult, egy üres szállítódoboz összetört. A trilógia budapesti bemutatásához Pákh Imre műgyűjtő, a Golgota tulajdonosa ragaszkodott, a tárlatnak a Magyar Nemzeti Galéria biztosított helyet.
A Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo Munkácsy három legjelentősebb bibliai témájú festménye. Az alkotásokat együtt még a művész sem láthatta életében. Születésük után bejárták Európa nagy kiállítótermeit, majd a tengerentúlra kerültek. Déri Frigyes kereskedelmi tanácsos 1916-ban vásárolta meg az Ecce homót egy amerikai–angol konzorciumtól, e festmény 1930 óta volt látható Debrecenben. A Golgota 1993-ban, a Krisztus Pilátus előtt 1995-ben érkezett meg a cívisvárosba.
A Magyar Nemzeti Galériában április 30-ig látható tárlaton a trilógiát olyan vázlatok kísérik, amelyek eddig nem szerepeltek a nyilvánosság előtt. Munkácsy Beteljesedett című műve – amely a tőketerebesi Andrássy-mauzóleumnak készült – sem volt még kiállításon látható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.