Még mindig a víz az úr a földeken

Az ország kenyerét ugyan ez nem veszélyezteti, de tény: a sok csapadék miatt százezer hektárnyival kisebb területen tudták elvetni az őszi búzát a gazdák, mint általában. Egyes helyeken a tavaszi vetés is kérdéses, és a sok víz még mindig nehezíti a még a földben maradt cukorrépa betakarítását is.

Dénes Zoltán
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutolsó jelentések szerint kilencszázezer hektárnyi területen vetettek el őszi gabonát az idén, ami erősen az évtizedes átlag alatt van – mondta megkeresésünkre Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Tájékoztatása szerint ráadásul sok olyan területet vetettek be, ahol kissé visszaszorult ugyan a víz átmenetileg, ám mára a szántót ismét belvíz borítja. Emiatt igazából majd csak jövő tavasszal derülhet ki, mekkora területen kel ki a növény. Ha ez öszszesen eléri a 800 ezer hektárt, akkor Magyarországnak ellátási szempontból semmi gondja nem lesz. Nem igaz ugyanez a terheket viselő termelőkre, mivel a jelentős parlag területek számukra bevételkiesést jelentenek. Vancsura József szerint ebből a szempontból nagyon nagy a baj. Hozzátette ugyanakkor, hogy a belvízzel nem érintett országrészeken viszont szépen fejlődtek az ültetvények, várják a hótakarót és ennek megfelelőn Magyarország kenyere garantáltan biztosítva lesz.
Az adatokat sajnos mi is meg tudjuk erősíteni, vagyis hogy az őszi búzavetés területe messze nem éri el az eddigieket – mondta megkeresésünkre Kis Miklós, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) ifjú gazda tagozat elnöke. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint a tervezett 1,08 millió hektár 91 százalékát sikerült november végéig bevetni. Mint mondta, a Magosz nem hiába hangoztatta már hónapok óta, hogy a belvíz miatt nemcsak a betakarítással, hanem az őszi vetéssel is gondok lesznek. Szerinte optimális időjárás mellett a most bevetett területekről is elegendő termény lesz betakarítható. Ugyanakkor – tette hozzá – a vetésterületből kiesett több mint százezer hektár szántó mégiscsak jelentős terület. Ezért amennyiben egy, az ideihez hasonlóan csapadékos vagy a tavalyi extrém száraz időjárásnak megfelelő év köszönt ránk, akár komoly ellátási gondjaink is lehetnek.
A termelőknek nagy probléma, hogy nem tudták elvetni a búzát, de ott is gond van, ahol vetésforgót terveztek, hiszen azt most nem tudják betartani – mutatott rá Kis Miklós, hozzátéve, hogy a cukorrépa-termelőket is nehéz helyzetbe hozta a belvíz. A dunántúli területeken gyakori látvány a félig mocsárba süllyedt traktor. Ennek következtében a cukorrépa mintegy 20 százaléka, megközelítőleg 2800 hektáron még mindig a földben van – mondta Kelemen István, a Cukorrépa-termelők Országos Szövetségének elnöke.
Kis Miklós szerint óriási gond az is, hogy amennyiben beigazolódnak a jóslatok, és extrém hideg, valamint erősen csapadékos tél köszönt az országra, akkor bizony a tavaszi vetés is veszélybe kerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.