Megbüntették a kormányt Szlovákiában

A választópolgárok csaknem ötven százaléka járult az urnákhoz szombaton a szlovákiai helyhatósági választáson, amely messze meghaladja a szakértői várakozást. A nagyarányú részvétel a politikusok szerint annak köszönhető, hogy a polgárok megértették, nem csak kormányzati szinten és a parlamentben hoznak a mindennapi életre ható fontos döntéseket, a helyi önkormányzati szervek szerepe is fontos az országban.

Neszméri Sándor
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi győzelem. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) Nagymegyeren ért el történelmi sikert. A csallóközi városban a magyar párt jelöltje soha nem tudott győzni. A függetlenek nagymegyeri uralkodását most Néveri Sándor vállalkozó törte meg, aki az MKP városi szervezetének alelnökeként indult és nyert az idei választáson. Győzelme annál érdekesebb és értékesebb, hogy a várost a rendszerváltás óta eltelt négy választási ciklusból három időszakban szlovák nemzetiségű független polgármester vezette. (N. S.)


Vélhetőleg ezt értették meg a szlovákiai magyar választók is, akik ugyancsak nagy arányban járultak az urnákhoz, és a parlamenti választásokkal szemben ezúttal nem a Bugár Béla vezette Most – Híd vegyes pártot, inkább a Magyar Koalíció Pártját támogatták. Az MKP 243 polgármesterjelöltjéből 129 szerezte meg a választók bizalmát, amivel a magyar párt országosan a negyedik helyet szerezte meg a Smer –Szociáldemokrácia, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a kormányzó Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) mögött, megőrizve ezzel négy évvel ezelőtti pozícióját. Az MKP olyan, a magyarok szempontjából fontos városokban szerzett polgármesteri posztot és többséget az önkormányzatban, mint Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer, Gúta, Tornalja vagy Szepsi. A Most – Híd vegyes párt elsősorban kisebb településeken, főként a Gömörben és az Ung-vidéken szerepelt jól, 282 jelöltjéből 95-öt választottak meg polgármesternek. A két párt közös listán további 19 polgármesteri posztot szerzett, de ahogy országosan, úgy a magyarok lakta vidékeken is sikeresek voltak a független jelöltek, több mint száz településen választottak magyar polgármestert párttámogatás nélkül. A szlovákiai magyarok legnagyobb veszteségüket Révkomáromban szenvedték el, ahol az MKP és a Most – Híd versengésének következtében az egyetlen független szlovák jelölt lett a befutó – a rendszerváltás óta első alkalommal irányítja majd Jókai városát szlovák nemzetiségű polgármester.
A választásokat országosan a volt szocialista-nemzeti kormánykoalíció pártjai nyerték, amit Mikulás Dzurinda, az SDKÚ elnöke is elismert. Számszerűen a függetlenek szerezték meg a legtöbb polgármesteri posztot. A jobboldali pártok a legfájóbb vereséget Pozsonyban és Kassán szenvedték el, a fővárosban a rendszerváltás óta első alkalommal vesztette el a főpolgármesteri választást a jobboldal.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.