Megint három évig jár a gyes

Újra három évre hosszabbítja meg a kormány a gyes folyósításának időtartamát – ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós tegnap. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette, a gyermekgondozási segély (gyes) három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most is gyesen vannak. (Számukra a jelenlegi szabályozás csak kétéves gyest enged meg).

Mizsei Bernadett
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, hogy a Bajnai Gordon vezette szocialista kormány a gazdasági válságra hivatkozva tavaly tavasszal döntött arról, hogy a 2010. április 30. után születő gyermekek esetében két évre csökkenjen a gyes időtartama.
Soltész Miklós elmondta azt is, hogy a jövőben az édesanyák munkába való visszatérésüket követően csak a négyórás részmunkaidő esetében jogosultak a juttatásra. A jelenleg érvényes jogszabály szerint az anyák a gyermek egyéves kora után a gyes igénybevétele mellett időkorlátozás nélkül dolgozhatnak. Nyitrai Imre helyettes államtitkár korábban úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, azért tartják szükségesnek kismértékben korlátozni a gyest igénybe vevő édesanyák munkavégzését, mert szerintük igazságtalan, hogy a támogatás annak is járjon, aki egész nap nincs a gyermekével.
A kormány arról is döntött, hogy a családok támogatásáról szóló törvény módosításával bevezeti az örökbefogadói gyes jogintézményét.
*
Az új jogszabály lehetővé tenné, hogy minden, tizedik évét még be nem töltött gyermeket örökbe fogadó szülő fél évre igénybe vegye a gyest. Jelenleg csak a 0–3 éves gyermekek esetében van erre lehetőség, így a szakemberek szerint a három év feletti gondozottak jellemzően az intézményekben maradnak. A szülőknek ugyanis dönteniük kell: vagy fizetés nélküli szabadsággal maradnak otthon, vagy feladják munkahelyüket arra az időre, amíg az új családtag beilleszkedik.
Soltész Miklós beszámolt arról is, hogy a kormány döntése nyomán jövő év szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhőtámogatás jelenleg szociális támogatási rendszerét. A politikus emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány ebben az évben teljes mértékben megszüntette volna a gázár- és a távhőtámogatást, ezt azonban a Fidesz–KDNP-kabinet meghosszabbította december 31-ig. – A jövő évi költségvetésben április 30-ig marad fenn a jelenlegi támogatási rendszer, amely közel 960 ezer háztartást érint – tette hozzá.
A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kitért arra is: átlagosan ezer forinttal emelkedik majd az ápolási díj, amelyet a tartósan gondozásra szoruló személyek otthoni gondozását ellátó nagykorú hozzátartozók vehetnek igénybe. Ott, ahol nagyon súlyos állapotban lévő beteget vagy fogyatékkal élőt gondoznak, körülbelül 1300 forinttal nő majd a juttatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.