Megkezdődött a karácsonyi razzia

Országos karácsonyi ellenőrzést indított tegnap a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A vizsgálat során kiemelt hangsúlyt kap az áruházláncok akciós tevékenységének ellenőrzése, de megkülönböztetett figyelmet fordítanak az élelmiszert árusító üzletekre, drogériákra is. Közben megkezdődött a fenyőfák kitermelése Zala megyében.

Bodacz Péter
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 23-ig tart a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) karácsonyi ellenőrzési akciója. A szervezet az idén kiemelt figyelmet fordít az áruházláncok akciós tevékenységére, a vásárlók által nagy számban felkeresett élelmiszerüzletek, drogériák vizsgálatára, valamint a szezonális termékekre, köztük a fényfüzérekre. Pintér István, az NFH főigazgatója az akció indítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón közölte, a jövőben minden nagyobb horderejű vizsgálat előtt tájékoztatást tartanak, hogy a vállalkozások jogkövető magatartását elősegítsék. – A kisebb szabálytalanságoknál a hatóság lehetőséget ad a hibák kijavításra, a súlyos, visszatérő jogszabályszegés esetén azonban szigorú bírságokat fogunk kiszabni. Az ellenőrzéseken jelen lesznek a társhatóságok és számítanak a civil fogyasztóvédőkre is – mondta, hangsúlyozva: az elmúlt négy hónapban minden szomszédos ország társhatóságával együttműködési megállapodásokat kötöttek, amelynek jegyében a határ menti területeken is végeznek karácsonyi ellenőrzéseket.
Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője elmondta: a hatóság a piacfelügyeleti tevékenysége során a veszélyes árukat szűri ki, a szezonális árukra, a műszaki cikkekre és a gyerekeknek szóló termékekre koncentrálnak, emellett kiemelten nézik az árfeltüntetést is. – A hibátlan terméket a kereskedő sem kicserélni, sem visszavenni nem köteles. Emiatt sok kereskedőcég csak az ünnepek után foglalkozik ezekkel a problémákkal – emelte ki Fülöp.
A karácsonyi előkészületekhez kapcsolódó hír, hogy megkezdődött a fenyőfák kitermelése a legfontosabb hazai termőterületeken, Surdon és Nemespátróban, valamint a közeli somogyi falvakban. Egyelőre az olaszországi, spanyolországi exportra, valamint az ország túlsó felére szállítandó fenyőket vágják. A távirati irodának nyilatkozó termelők közlése szerint az idén sem változtak a felvásárlási árak, ami nagyjából a harmadát jelenti a fenyő piaci árának. Az elmúlt években a másfél-két méteres nordmann fenyőket kétezertől négyezer forintig vásárolták a nagykereskedők, ennél nem sokkal olcsóbban az ezüstfenyőket, a hasonló méretű lucfenyőért pedig egy-kétezer forintot adtak. A piacokra már általában egyedileg beárazva kerülnek a fák, és alku kérdése is, hogy mennyiért lehet eladni. A zalai termelők a korábbi évek telepítéseinek köszönhetően az idén főként nordmann fenyőket értékesítenek, egyre kevésbé kelendő a legolcsóbbnak számító luc. A legkapósabbak az idén is az egy-két méteres fenyők lehetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.