Megszűnik az ételosztás a Blahán

Holnap oszthat utoljára ételt a fővárosi Blaha Lujza téren az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány. A naponta ötszáz ember ellátásáról gondoskodó civilek a Fővárosi Közterület-felügyelettel együtt keresnek új, alkalmas helyet.

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen keres ételosztásra alkalmas helyet a Fővárosi Közterület-felügyelet és az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány – derült ki tegnap a Blaha Lujza téren, ahonnan a korábbi tervek szerint azonnali hatállyal eltávolították volna a napi ellátásért órákon át sorba álló rászorulókat. Többségük kisnyugdíjas vagy munka nélkül maradt, elszegényedett, gyakran kisgyermekes család, egyharmaduk hajléktalan.
Mint arról beszámoltunk, a szervezet több mint tíz éve osztja a főtt ételt a forgalmas belvárosi téren naponta ötszáz embernek. A civilek kedden kapták a hírt, hogy ezentúl másutt kell helyet találniuk maguknak és védenceiknek. Az emberekhez ragaszkodnak, nem a helyhez – mondta lapunknak Szilaj Péterné Csilla, a szervezet munkatársa, aki szerint egyetlen napot sem akarnak kihagyni, hiszen életet mentenek. Olyan helyet kell találniuk, ahová a nehezen mozgók, a gyengék is könnyen eljutnak. A Blaha Lujza térről tegnapra eltűntek a padok, a virágágyásokat, a fákat elkerítették azzal, hogy rendet raknak a környéken. Az éhesek csapata ezért kétszáz méterrel odébb vonult.
Magdi néni tegnap egy óra körül érkezett a Blahára, hogy ott arcába húzott kötött sapkájában beálljon a sorba, és két óra szótlan várakozás után megkapja az egytálételét. Kicsit elfáradt, és át is fázott, mesélte, mert sokáig keringett a téren, míg valaki elmondta neki, hogy most a Rókus-kórház tövében, a fal mellé kell sorakozni. Magdi néni 88 éves, kis szobát bérel, abban él egymaga. És nem szívesen barátkozik, mert elszokott már attól, hogy bárki is kíváncsi rá.
Három óra után megérkezik az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány kisbusza, pillanatok alatt felállítják az asztalt, műanyag tányérokba osztják a rizses káposztát, mellé két szelet kenyeret, poharakba a limonádét.
Megmozdul a sor, néhányan előrearaszolnának, nem lehet, az önkéntesek rájuk szólnak. Gyermekesek előre, hallatszik, és egyre jönnek, négy-öt apróság toporog az asztalnál. Zsolti decemberben lesz hároméves, tavaly óta járnak ide – meséli az anyukája –, majd szégyenlősen kéri, arcát ne mutassuk a fényképen. Egyedül neveli a fiát, munkája nincs. Így az ebédjük legalább megvan, és néha joghurtot is kapnak, arra sem kell költenie. Éva Zuglóból jött, lakáshitelét éppen hogy fedezi a nyugdíja, hát ezért ebédel a Blaha Lujza téren.
Az ételosztók autója mögött négy narancssárga konténer, bennük tán homok és jégoldó anyag lehet, ezeken terítenek asztalt a nagyon éhesek. Odatámogatják azt az idős urat is, aki csak segítséggel tud föllépni a járdára. Egyik kezében bot és nejlonzacskó, másik karja könyökben végződik, friss fehér kötés rajta. A Blaha sarkán csend van, a Corvin áruház tövében emberek állnak, szatyor a lábnál, tányér az egyik kézben, kanál és kenyér a másikban, szótalan ebédelnek.
Négy óra, és még mindig nagyon sokan ácsorognak a sorban; ennyi embert hogy lehet jóllakatni? Aztán valaki szól, mára sajnos vége, kiürültek a kondérok. Tényleg nem lesz több étel? – kérdezi egyikük, aztán helyesbít: igaz, hogy ezentúl nem kapunk ebédet? A kérdés a levegőben reked, az üres hasúak elkullognak, a szerencsések még élvezik az utolsó falatokat.
Hivatalosan természetesen továbbra is lesz meleg étel. Holnap még a Blaha Lujza tér szélén, a Rókus-kórháznál. Utána ki tudja, hol. A közterület-felügyelet és az alapítvány mindenesetre most megpróbál egyezségre jutni. Talán sikerrel járnak, ha igaz, hogy a célok egyike közös: megetetni ezeket az embereket.
A rászorulók jelentős terhelést jelentenek a közterületen – így indokolta a Fővárosi Közterület-felügyelet lapunknak azt, hogy az alapítványnak új helyszínen kell folytatnia az ételosztást. „Ennek a tömegnek a zavartalan felvonulását és elvonulását nehéz biztosítani a Blaha Lujza téren, mivel az fontos közlekedési csomópont, ezért a délután három órai ételosztásra már délelőtt a helyszínre érkező és ott várakozó emberek akadályozzák a közlekedés zavartalanságát” – olvasható a szervezet válaszlevelében. Ráadásul a Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai a Blaha Lujza téren felújítják a padokat, metszik a fákat, pótolják a hiányzó bokrokat, cserjéket, kőlapokat és a tél miatt befedik a szökőkutat. Ez szerintük lehetetlenné tenné az ételosztást. Mint írták, a jövőben szeretnének jobb körülményeket nyújtani a rászorulóknak és a közlekedőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.