Megtizedelődött a Magyar Gárda

A hetente megjelenő, a Magyar Nemzeti Gárda melletti kiállásról tanúskodó jobbikos nyilatkozatokkal ellentétben Vona Gábor pártelnök már elfordult a mozgalomtól – derül ki Ináncsi József, <br />a gárda országos vezetőjének szavaiból. Szerinte a gárdisták száma az utóbbi időben azért csappant meg, mert a mozgalomból Vona Gábor közbenjárására kivált a csendőrség. A gárdisták úgy érzik, a Jobbik parlamentbe jutásával háttérbe szorultak, helyüket a könnyebben vállalható csendőrség vette át. Vona Gábor cáfolta Ináncsi állításait.

Munkatársunktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen csökkent a gárdisták száma az utóbbi hónapokban. Míg tavaly ezer feletti létszámban jelentek meg az oroszlános mellényt viselők a Jobbik október 23-i rendezvényén, addig idén már csak százas nagyságrendű lehet a tagok száma. Ináncsi József országos vezető szerint a mozgalmat a Jobbik magára hagyta a szabálysértési bírságok tetemes összege, illetve a gárda körüli állandó problémák miatt.
– A törvények szigorodása, a vezetőváltás és a Jobbik hozzáállása is elősegítette azt, hogy többen kiléptek a szervezetből, de remélem, hamarosan a kételkedők is rájönnek arra, hogy nem pártokra esküdtünk fel, és a gárda önállóan is meg tudja állni a helyét – mondta lapunknak Ináncsi József.
Hozzátette: a Magyar Nemzeti Gárda elsősorban karitatív munkát folytat, például a véradást, katasztrófahelyzetekben való segítségnyújtást tekinti fő feladatának. Azok az erődemonstrációk, amelyek miatt a Magyar Gárdát, illetve az Új Magyar Gárdát feloszlatták, háttérbe szorultak.
– Vona Gábor mindig elmondja, hogy a gárdistákat testvéreként kezeli, és nincs a mozgalom megítélésében változás, de sajnos ez nem igaz – mondta lapunknak a Magyar Nemzeti Gárda országos vezetője. Hangsúlyozta: több kerületi és megyei politikussal jó a kapcsolata, azonban Vona Gábor mégsem kíván vele együttműködni, és egyre kevesebb pártrendezvényre hívják el a mozgalom katonáit.
– A Jobbik elnöke októberben egy négyszemközti beszélgetésen közölte velem, hogy nem tudom összefogni a Magyar Nemzeti Gárdát országos szinten, ezért nem támogat. A konzultáción Vona azt is kifejtette, hogy elődöm, Kiss Róbert sem volt alkalmas a feladatra – állította lapunknak a jelenlegi gárdavezető.
Mint azt a Magyar Nemzet is megírta: Kiss azt követően mondott le vezetői tisztségéről, hogy felkerült az internetre egy videofelvétel, amely az egyébként nős főkapitányt egy fiatal lánnyal hevesen csókolózva mutatja be. Ezzel a „haza, család, hűség” jelszavakat minden beszédében hangoztató Kisst a videó készítői meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozták.
Ináncsi hangsúlyozta: Vona Gábor megállapításai azért voltak meglepők, mert a Jobbik közreműködésének köszönhetően vált ki a csendőrség a gárda soraiból, illetve pont az „alkalmatlan” Kiss Róbert került a csendőrség vezetői közé.
– A gárdistákra valószínűleg már nincs szükség, a kis létszámú csendőrség viszont olyan alakulat, amelyik meg tudja oldani a Jobbik rendezvényeinek biztosítását és a törvény által sincsenek üldözve. A csendőrség vezetői köre ezért is próbálja most elcsábítani a gárda soraiból az ottmaradt tagokat – összegezte a véleményét Ináncsi József.
– Olyan most a gárda, mint a versenyló, amely lefutotta a távot, megnyerte a versenyt, és most a karámba vitték, ahol mindennap elmondják neki, hogy: bravó, bravó, holnap kapsz abrakot! De a holnap sosem jön el – tette hozzá. A gárdavezető azonban bízik abban, hogy a mozgalom hamarosan újra feléled, csak egy tisztulási folyamaton kell keresztülmennie.
– Most mindenki eldöntheti, hogy preferált csendőr akar lenni, vagy inkább hű lesz az esküjéhez, és gárdista marad. Úgy érzem, hogy nemcsak mozgalmon belül, de a Jobbik sorai között is változások történhetnek, mert éleződnek az ellentétek. Míg Vona Gábor nem tart alkalmasnak a vezetői posztra, addig Szegedy Csanád alelnök a köztévében a mozgalom vezetőjének titulált. Hamarosan el kell dőlnie annak, hogy a párton belül támogatják-e a gárdát – folytatta Ináncsi.
A Jobbikon belüli törésvonalakról korábban is írt lapunk. Pősze Lajost azután mondatta le frakcióvezetői posztjáról Vona Gábor, miután lapunknak nyilatkozva kifejtette: „A Jobbiknak a parlamenti munkára kell koncentrálnia. Nem szerencsés, hogy a párt neve kapcsán a legtöbben a gárdára vagy Budaházy Györgyre asszociálnak.”
A gárdavezető lapunknak megjegyezte azt is, már az önkormányzati választások előtt jelezte Szabó Gábor pártigazgatónak, hogy a szervezet együttműködési megállapodást írna alá a Jobbikkal, de akkor azt a választ kapta, hogy erre a kérdésre később térjenek vissza. Az együttműködési megállapodás azóta sem született meg. Ináncsi József úgy véli, ez a tény is alátámasztja azt, hogy a Jobbik valóban csak szavak szintjén áll ki a gárda mellett.
– Aki azt állítja, hogy nem állok ki a gárdáért, az félreismer engem vagy tudatosan próbálja meg a szándékaimat elferdíteni – nyilatkozta lapunknak Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Hozzátette: az Ináncsi József által említett megállapodást nem látta, így ennek tartalmáról nem kíván nyilatkozni. – Ináncsi Józsefet továbbra sem tartom alkalmasnak a gárda vezetésére, de a problémát nem a sajtón keresztüli üzengetéssel kívánom megoldani – összegezte véleményét a Jobbik elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.