Merkel: Fizessenek a bankok!

Hírösszefoglaló
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap megismételte azt a követelését Angela Merkel, amely szerint az euróövezet tervezett válságkezelő mechanizmusában szerepet kell vállalniuk a magánkézben lévő intézményeknek is. A német kancellár a jövő évi német költségvetés vitáját megnyitó beszédében kifejtette: a bankoknak és más hitelezőknek, amelyek a magas kamatok és az államkölcsönök révén szép pénzt keresnek, ki kell venniük a részüket a kockázatviseléssel járó felelősségből.
Berlin már huzamosabb ideje szorgalmazza a magántulajdonban lévő hitelintézetek bevonását az euróövezet hosszú távra szóló válságkezelő rendszerébe, ami vitákat váltott ki az érintett államok körében. Az új rendszer lesz hivatott felváltani az eurót védő jelenlegi mechanizmust, amely 2013-ban hatályát veszti. A német kormányfő szerint most az a feladat, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek megakadályozzák a múltban elkövetett hibák megismétlődését. Az európai uniós tagállamok egy részéről érezhető ellenállásra célozva Merkel elismerte, hogy nem könynyű döntés előtt áll az unió. A piacokon pedig nyugtalanság vesz erőt, mihelyst szóba kerül az új elképzelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.