Merkel lecserélné az eurót?

Munkatársunktól
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben azzal fenyegetőzött Angela Merkel német kancellár, hogy Németország akár ki is léphet az eurózónából, ha a pénzügyi fegyelem szigorítására vonatkozó német javaslatokat nem sikerül elfogadtatni – legalább is ezt állítja forrásaira hivatkozva a The Guardian. A brit baloldali napilap szombati értesülése szerint Angela Merkel kifakadása még az október végi brüsszeli EU-csúcson hangzott el. Merkel a találkozó munkavacsoráján állítólag vitába keveredett Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel az euró pénzügyi szabályozásának megerősítését célzó német javaslatokról, amelyek között szerepelt az előírások be nem tartása miatt külső segítségre szoruló tagállamok uniós szavazati jogának felfüggesztése is. Papandreu antidemokratikus indítványok előterjesztésével vádolta Merkelt, mire a német kancellár a vacsorán jelenlévő, nem német kormányzati tisztviselők beszámolói szerint azzal vágott vissza, hogy „ha az euró ilyesfajta klubbá válik, akkor talán jobb, ha Németország távozik”. Az MTI jelentése szerint londoni befektetési elemzők forgatókönyveiben már jó ideje szerepel az a lehetőség, hogy az euróövezetből nem a leggyengébb helyzetű tagállamok, hanem a pénzügyi unió alappillérének tekintett Németország távozik. A Capital Economics pénzügyi tanácsadó cég minapi elemzése szerint az euróövezet jövőbeni sorsát nem feltétlenül politikusi döntések, hanem inkább az óriási piaci nyomás döntheti majd el, és emiatt 50 százalék fölé emelkedett annak az esélye, hogy az euróövezet szerkezeti felépítésében öt éven belül változás következik be.
A The Guardian szombati jelentésére reagálva Angela Merkel szóvivője kijelentette: „Semmi sem igaz az egészből. A kancellár soha nem tett ilyen kijelentést. (…) A német kormány teljességgel elkötelezett az euró mellett.”
Egy minapi felmérés szerint a németek közel fele szeretné, ha ismét a márka lenne a fizetőeszköz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.