Merkel visszatérne a márkához?

Németország eurózónából való kilépését helyezte kilátásba Angela Merkel német kancellár a The Guardian értesülése szerint. A kancellár asszony állítólag az októberi európai uniós csúcsértekezlet munkavacsoráján sértődött meg, amikor Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kedvezőtlenül reagált az euró pénzügyi szabályozásának megerősítését célzó német javaslatokra.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha az euró ilyesfajta klubbá válik, akkor talán jobb, ha Németország távozik – reagált állítólag Merkel, ám ezt hivatala most cáfolta. Londoni befektetési elemzők forgatókönyveiben már jó ideje szerepel az a lehetőség, hogy az euróövezetből távozik Németország.
További aggasztó hír az uniós valuta jövője szempontjából, hogy londoni elemzők szerint akár a 2020-as évekig is várniuk kell a közép-európai tagországoknak az euró bevezetésére. A JP Morgan bankcsoport befektetési és elemzőrészlege Magyarország és Lengyelország esetében 2019-re, Csehország és Románia esetében 2020-ra teszi a csatlakozási időpontot. A késés fő oka Görögország és Írország gondjaira vezethető vissza. Az euróövezeti pénzügyminiszterek mai találkozóján e két állam, valamint Portugália és Spanyolország helyzetét tekintik át.
Továbbiak a 8. és a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.