Moszados cápa támadott?

A Moszadot gyanítja egy egyiptomi tisztségviselő abban a cápatámadásban, amelynek következtében a múlt héten Sarm el-Sejk üdülőváros mellett meghalt egy német turista. Az érvelés szerint Izrael így próbálja megkárosítani az egyiptomi turizmust.

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanús állatok. Időről időre a világsajtóba bekerülnek valószínűtlen hírek arról, hogy Izrael szomszédai különböző állatokra gyanakszanak, hogy a zsidó állam küldte őket kémkedni. Irán egy alkalommal leleplezett egy mókuscsoportot, amely szerintük izraeli kémtevékenységet folytatott, egy évre rá pedig a natanzi urándúsító körül találtak galambokat, amelyeken állítólag gyanús szerkezetek voltak. Palesztinok pedig arra panaszkodtak, hogy zsidó telepesek vaddisznókat uszítottak rájuk, s patkányokat küldtek az arabok lakta Kelet-Jeruzsálem utcáira, így próbálván rávenni a lakókat a távozásra. (MN)


Szakértők szerint elképzelhető, hogy a vérengző állat esetleg megsérült, ezért csapott le a fürdőző asszonyra, vagy a Vörös-tenger túlhalászása miatt vált az egyébként az emberektől magát távol tartó hal támadó fenevaddá. A halálos baleset mindenesetre megrázta a népszerű turistaközpontot, legalább egy héten keresztül a cápára – vagy cápákra – vadásztak a környéken, a turisták pedig nem mertek fürdeni a vízben annak ellenére sem, hogy az egyiptomi hatóságok teljesen biztonságosnak nyilvánították a strandot.
Egy furcsa elmélet is napvilágot látott az ügy kapcsán. Mohamed Abdel Fadil Susa, a térség kormányzója azonban azt mondta, nem zárható ki, hogy Izrael ügynökei tették a cápát Sarm es-Sejk közelébe. „Ezt az elméletet azonban még ellenőrizni kell” – mondta a kormányzó. Ugyanezt az elméletet erősítette Musztafa Iszmael, az üdülőváros híres búvárja is, amikor az esetről beszélt az Egypt Today című tévéműsorban. A kapitány szerint ez a faj – az óceáni fehérfoltú cápa – nem él Egyiptom part menti vizeiben, kizárólag a nyílt óceánon, így a gyilkost egyértelműen valaki beengedte Sarm es-Sejk közelébe. Iszmael azt is elmondta, hogy nemrég egy izraeli kollégája számolt be arról, hogy ők is elfogtak egy kis cápát, amelynek GPS-jeladó volt a hátára erősítve.
Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő a gyanúsításra úgy reagált, a kormányzó túl sokszor látta a Cápa című filmet, és összekeveri a valóságot a képzelettel. Hozzátette, ha Sarm es-Sejknél, a Sínai-félsziget csúcsánál egy cápa garázdálkodik, az éppúgy súlyosan érinti az izraeli turizmust is, mivel Eilat városa ugyancsak az Akabai-öbölnél, annak végén, az egyiptomi várostól mintegy 160 kilométerre fekszik, a jordániai Akaba tőszomszédságában. A szóban forgó településeken ugyanakkor semmiféle jele nem volt azokban a napokban annak, hogy nem messze onnan cápatámadás történt, az emberek boldogan fürdőztek a december eleji strandidőben.
A Moszad irányította cápa elméletét a sajtó ugyan felkapta, de inkább gúnyolódnak a furcsa ötleten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.