Mourinho legnagyobb kudarca

Egyetlen ember van a földkerekségen, aki nem úgy látta, hogy a Barcelona megalázó vereséget mért a Real Madridra a hétfő esti spanyol labdarúgó-bajnoki rangadón, az el Clásicón. Nem más, mint José Mourinho, a fővárosiak mestere, aki maga is szeret rá célozgatni – annak idején Angliában úgy mutatkozott be, mint a Special One (különleges ember) –, mások szájából pedig kimondott megelégedettséggel hallja, ha a világ legjobb edzőjeként emlegetik. Az 5-0-s kudarc nem csupán megalázó, hanem a legsúlyosabb is a portugál tréner pályafutása során, korábban egyetlen csapatával sem szenvedett háromgólosnál nagyobb vereséget.

2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetett az UEFA. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) két mérkőzésre eltiltotta José Mourinhót, a Real Madrid vezetőedzőjét, ám a második mérkőzésre szóló eltiltást három évre felfüggesztette. A testület 40 ezer euró büntetést is kiszabott a trénerre az egy hete lejátszott, Ajax elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen tanúsított sportszerűtlen magatartása miatt. Xabi Alonso, Sergio Ramos, Iker Casillas és Jerzy Dudek pénzbüntetést kapott, előbbi kettő 20-20 ezer, utóbbi kettő 10 és 5 ezer eurós értékben. Xabi Alonso és Ramos szándékosan állíttatta ki magát, így mindkettő automatikusan kihagyja az utolsó csoportmeccset, ám a tavaszi nyolcaddöntőben játszhatnak.


Az egyik csapat nagyon jól, a másik viszont nagyon roszszul játszott. Az egyik megérdemelte a győzelmet, a másik a vereséget. De hogy megaláztak volna? Nem. A vereséget egyszerűbben jellemezhetjük, nem voltunk elég jók. Két olyan gólt ajándékoztunk nekik, amelyek már-már nevetségesek voltak. Együtt éltem a játékkal. A szünetben próbáltam változtatni a dolgokon, s egész jól kezdtük a második félidőt, de újabb gólt kaptunk, ami után semmit sem tehettem, elvesztettük a mérkőzést. A múlt héten még egy pont előnyünk volt a Barcelonával szemben, most kettővel hátrányban vagyunk. S ahogy már többször elmondtam, amíg a Barca kiforrott csapat, addig a Madrid ettől még nagyon messze áll – így értékelte a találkozót Mourinho, majd utalt arra, hogy tavaly az Internazionaléval is kikapott a Nou Campban, mégis megnyerte a Bajnokok Ligáját.
Kétségtelen, ennyivel is el lehet intézni a látottakat, ennél azonban többről volt szó. A Barcelona úgy játszadozott a Real Madriddal, mintha a sereghajtó Zaragoza lett volna az ellenfele. S nem csupán az egyik csapat győzte le a másikat, hanem Guardiola is Mourinhót. A katalánok tulajdonképpen középcsatár, illetve ék nélkül, csupán két szélsővel (Pedro és Davida Villa) álltak fel; a középpályán így létszámfölénybe kerülve egyérintővel az őrületbe kergették a fehéreket, majd nekilódultak, s vagy Messi, vagy Iniesta, netán váratlan húzásként a szervező Xavi tört be a tizenhatoson belülre. A Barca leiskolázta, sőt megalázta a Realt.
A gránátvörös-kékek mestere véletlenül sem akarta megforgatni a tőrt kollégájában, hogy ezt kimondja. Szerényen beszélt a győzelem hátteréről: „A két csapat között nincs ekkora különbség. Ma nekünk minden bejött, az ellenfelünknek viszont semmi sem sikerült. Nem reméltem ilyen sima győzelmet. Mind a két gárda kiváló, hétfőn nekünk jobban ment a játék. Ám ettől még nem hisszük azt, hogy a miénk a legjobb csapat a világon. Csupán igyekszünk jól játszani. A bajnokság ettől még nem dőlt el, szoros a verseny a két együttes között.” Guardiola ezután tágabb összefüggésbe is elhelyezte a diadalt: „A győzelem nemcsak a mi érdemünk, hanem azoké is, akik fiatalon felfedezték Xavit vagy Iniestát. Attól igazán értékes a sikerünk, hogy saját nevelésű játékosaink a csapat vezéregyéniségei. Nem találtunk fel semmi egyedit, Carles Rexach és Johan Cruyff vitték elsőként győzelemre azt a stílust a Barcelonánál, aminek mi csak a követői vagyunk.” Guardiola egyedül Messiről beszélt elragadtatással, újfent kijelentve, hogy őt tartja a világ legjobb labdarúgójának. Ez hétfő óta még nehezebben vitatható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.