Nagy értékű pert bukott el a főváros

Hírösszefoglaló
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának határozata szerint a Margit híd felújításának kivitelezője, az Mh 2009 konzorcium nem sértett szerződést, ezért a főváros nem hívhatja le a 2,6 milliárd forintos bankgaranciát – értesült az MTI.
A bíróság november 24-én kelt határozatában kimondta, a szerződésben a főváros vállalta, hogy legkésőbb az aláírás napjáig, vagyis 2009. augusztus 10-ig átadja valamennyi hatósági engedélyt a kivitelező konzorciumnak. Ezt azonban a főváros elmulasztotta, és 97 napos késéssel, 2009. november 10-én adta csak át, ezért csúszott a kivitelezés 84 napot. Emiatt a kollégium megtiltotta a fővárosnak, hogy lehívja a 2,6 milliárd forintos bankgaranciát. Egyrészt azért, mert nem történt szerződésszegés a konzorcium részéről, így jogalapja sincs a fővárosnak az összeg lehívására, illetve a tranzakció lehetetlenné tenné a kivitelezés folytatását is.
A konzorcium azért fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy az tiltsa meg a kötbér kifizetését, mert annak – megítélése szerint – nincs jogalapja.
A fővárosi önkormányzat tegnap a döntésre úgy reagált: amint megkapják a hivatalos értesítést, a jogászok tanulmányozni fogják, s ha van rá lehetőség, a főváros fellebbezni fog a döntés ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.