Nagy kalandok északon

A Győr az idén végre megmenekült a Viborgtól, erre a Ferencváros azonnal kifogta: a női kézilabda kontinentális kupák tegnapi, bécsi sorsolásán a Bajnokok Ligája előző két sorozatát megnyert dán sztárklub a BL-ből történt kiesése után a KEK-nyolcaddöntőben vált érdekeltté, és ott bele is akadt az FTC-Jógazdabank együttesébe. Az ETO egyébként sem panaszkodhat, mert a Larvikkal, a Dinamo Volgograddal és a HC Leipziggel alkot egy csoportot.

Ballai Attila
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a BL-ben két csoportgyőztes mellé rendeltek két másodikat, a legjobb nyolc között háromféle verzió adódott. A három között nem lévén őrületes különbség, legpontosabban talán úgy fogalmazhatunk: a Győri Audi ETO aránylag jól járt. Azzal mindenképpen, hogy a másodikok közül elkerülte az Oltchim Valceát, viszont elcsípte a Leipziget, ebből viszont már következett, hogy a Larvik is az útjába botlik, mert olyan kvartett, amely egyszerre szállította volna az Itxakót és a Lipcsét, a nyolc között már nem létezik. A német egyletről tele lehetünk friss benyomásokkal, hiszen a legjobb tizenhat között
31-25-re és 20-19-re verte a DVSC-t, tavaly viszont már a középdöntőben kétszer is alulmaradt az ETO-val szemben, 23-21-re és 30-19-re. A lipcseiektől az idén is be kellene gyűjteni a négy pontot; egyrészt, mert a mezőny leggyengébb egyletének tűnnek, másrészt, mert nyolc pont mindenképpen szükséges a továbbjutáshoz, és akár a Larvik, akár a Volgograd otthonában sokkal nehezebb győzni.
Előbbi csapat – amely a dánok kiesése miatt a BL-ben egyedül képviseli Skandináviát – magához csábította a norvég kézilabdázás színe-javát, a zeniten talán már túljutott Hammersengtől, Nybergtől és Tonje Larsentől kezdve a pályafutása csúcsán lévő Riegelhuthon és a BL-góllövőlistát vezető beállón, Lökén át az ifjú klasszisig, Nora Mörkig, és akkor még a dán olimpiai bajnok kapusról, Rantaláról szót sem ejtettünk. A Volgograd legnagyobb ásza, Kocsetova az előző körben 17 gólt lőtt a Viborgnak, a macedón válogatott, de orosz születésű Lambevska pedig a dániai visszavágón hintett tizenkettőt. A Dinamót ettől még meg kellene előzni, és a Larvikkal együtt bemasírozni a négy közé – ahová a másik ágról a montenegrói Buducsnoszt és a román Oltchim, Kovács Péter alakulata várható.
A KEK-ben a Fradi a lehető legrosszabbul járt a tavaly óta valamelyest meggyengült, a BL-ből kipottyant, de így is szédületes félidőkre képes Viborggal, az EHF-kupában a Vác sem tapsikolhat a norvég Byasen Trondheimnek.
Mindezek azonban jövő februári megpróbáltatások, egyelőre nyakunkon a decemberi Európa-bajnokság. Hol máshol, mint Norvégiában és Dániában?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.