Nagyobb pofon még a kiütésnél is

Az egyik 25, a másik 27 éves, mindkettő ökölvívó. Az egyik az amatőrök között korosztályos sikerek után világbajnoki ezüstig, a profiknál nyolc győztes meccsig, a másik Eb-bronzot követően a hivatásosok között Eb- és interkontinentális övig, vb-címmérkőzésig jutott. Az egyiknek porckorongsérve volt, a másiknak eltört az állkapcsa. Mindkettő meggyógyult, és mindkettőt cserbenhagyta a klubja. A Bedák fivérekkel, Pállal és Zsolttal beszélgettünk.

Deák Zsigmond
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ül velünk szemben két komoly tekintetű fiatalember, két kiváló sportoló, akiket rendre együtt emlegetnek, hiszen egyrészt testvérek, másrészt mindketten az ökölvívásra adták a fejüket. A részletekre is ügyelnek, beszélgetésünk kezdetén felsimítják a szponzor matricáját a pulóverükre. Látszólag minden rendben, pedig szinte semmi sincs, Bedák Pál és Bedák Zsolt jelenleg, ereje teljében, munkát keres. Természetesen ringbélit. Az alapinformáció már korábban napvilágot látott, a fivérektől minden előzmény nélkül megvált klubjuk, az Universum Box Promotion.
Pontosabban ez sem teljesen igaz, a történetet a kisebb és fiatalabb, Pál kezdi: „Május 22-én bokszoltam Rostockban, majd repültem Zsolt világbajnoki címmérkőzésére Puerto Ricóba. Onnan viszsza Hamburgba, s készültem a júliusra tervezett meccsemre. Ám megfájdult a gerincem, kiderült, hogy kezdődő porckorongsérvem van, hosszabb, három hónapos pihenőt írtak elő. Hazajöttem, kezeltettem magam, meggyógyultam, miközben érdeklődtem a klubnál a folytatásról. Nem kaptam konkrét választ.” Zsolt, az idősebb, tapasztaltabb, temperamentumosabb folytatja a maga szemszögéből: „Vb-címmérkőzést vívtam Puerto Ricóban május 29-én, kemény meccsen kikaptam a helyi Wilfredo Vazqueztől. Eltört az állkapcsom, vasdarabokat tettek bele, összehúzták, megműtötték itthon, két hónapig nem edzhettem. Közben naponta hívogattam a németeket, akik azt hajtogatták, nincs semmi probléma, csak még nem tudják, mikor bokszolhatok megint. Meguntam a dolgot, kocsiba vágtam magam, s kimentem Hamburgba, kértem egy időpontot a klubvezetőtől, Dietmar Poszwától. Nagy nehezen megkaptam, beszéltem vele, akkor közölte, hogy sem rám, sem Pimpára (Pál beceneve – a szerk.) nem számít a továbbiakban az Universum. Mit mondjak, ez váratlanabb és nagyobb pofon volt, mint amikor Vazquez kiütött…”
Első felindulásukban pert is fontolgattak a fivérek, ám kiderült, „rabszolgaszerződésük” miatt ennek nem lenne sok értelme: az istállóval vállalkozóként kötöttek többéves kontraktust, a németek nem rúgták ki őket, „csak” momentán nem tudnak nekik munkát biztosítani. Papíron később akár újra, de ennek azért kicsi a valószínűsége, főképp, hogy Poszwa nagy kegyesen azonnal ajánlotta a sportág vérkeringésébe visszatért magyar Felix Promotiont. Az Universum stiklijeiről Erdei Zsolt menedzselése kapcsán már képet alkothattunk, de lépésük ezúttal sokkal mélyebben érint emberi sorsokat. Ahogy Zsolt fogalmazott: „Családom, gyermekem van, el kell tartanom őket. Kohl és Poszwa is hitegetett, én pedig bíztam bennük, miközben a klubtól bérelt lakást fenntartottam hónapokig teljesen feleslegesen, több ezer euróért. Csalódtam a meccseinket eddig adó televízióban is, hiszen kiderült, Balzsay Kareszre számítanak, így ő maradhatott Hamburgban, ránk viszont nem, mert nem közvetítenék a meccseinket. Pedig mindig mondtam és úgy is érzem, hogy a címeket magamnak, a családomnak, a klubomnak és a hazámnak szerzem.”
Kérdés, szerez-e még többet 2009-es WBO interkontinentális és Európa-bajnoki öve mellé. „8-0-s mérlegű légsúlyú és 15-1-es mérlegű kispehelysúlyú bunyós, komoly nemzetközi eredményekkel, ereje teljében eladó!” – adhatnának fel hirdetést az újságban. Egyelőre nem teszik, viszont felvették a kapcsolatot Christof Hawerkamppal, az Universum egykori sajtófőnökével, aki az Erdei Zsolt amerikai szerződéséhez és szerepvállalásához vezető utat egyengette, s most ígéretet tett arra, hogy a tengerentúlról visszatérve Bedákékon is megpróbál segíteni. A másik lehetőség valóban Rácz Félixé lehet, bár még nem tárgyaltak a magyar menedzserrel. Azért jelenthet valamit, hogy díszvendégként meghívást kaptak a honi istálló múlt heti orosházi gálájára, igaz, Pimpa légcsőhurutja miatt végül nem tudtak ennek eleget tenni.
Érdeklődésünkre, hogy jövő ilyenkor karrierjük milyen alakulásával lennének elégedettek, Pimpa így válaszol: „Kipróbálnám magam címmérkőzésen.” Zsolt ezen a szakaszon már túljutott, jelenleg a WBO világranglistájának hatodik helyezettje, s azt vallja: „Jó menedzseléssel minden lehetséges.”
Csakhogy jelenleg semmilyen sincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.