Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rzeczpospolita
Nem lehet alábecsülni azt a tényt, hogy az orosz duma Sztálint és a szovjet vezetőket nevezte meg, és ítélte el a katyni bűntettek felelőseiként, ám ez a lépés a jelentős mértékben a hatalom határozott álláspontjához igazodó orosz társadalom számára volt fontos. Mint a lengyel konzervatív lap megállapítja, e nyilatkozatnak legalább olyan a hatása, mint annak, hogy Oroszországban bemutatták Andrzej Wajda Katyn filmjét. A lap azonban figyelmeztet arra is, hogy a szavaknak tettekben is meg kell nyilvánulniuk. Az orosz katonai ügyészség ugyanis furcsa módon titkosította a katyni mészárlással kapcsolatos legfontosabb dokumentumokat, míg az igazságügyi minisztérium a strasbourgi bírósághoz írt levelében egyszerűen csak „katyni eseményeket” említ.

gazeta
A lengyeleknek szóló ajándéknak nevezi a duma nyilatkozatát a liberális lap, aláhúzva, hogy ez nem amiatt értékelendő, mert elismerték, amit már mindenki tudott, s még csak nem is a kinyújtott békejobb miatt. A legfontosabb az egészben – fogalmaz a lap –, hogy jobb egy olyan szomszéd, amelyik elismeri emberevő, gyilkos voltát, semmint amelyik skizofrén módon igyekszik piedesztálra állítani a szeretett diktátort, Sztálint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.