Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

SverigesRadio
Világszerte meg fogja gyengíteni a diplomácia intézményét a WikiLeaks oknyomozó portál azzal, hogy kiszivárogtatott 2500 bizalmas amerikai külügyi dokumentumot – vélekedett Carl Bildt svéd külügyminiszter az ország közszolgálati rádiójának adott nyilatkozatában. Elsősorban az amerikai diplomácia fog gyengülni, de a világban általában is ezt lehet majd tapasztalni – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy szerinte az ügy kevésbé biztonságossá teszi majd a világot. Bildt kifejtette: a kényes helyzetek és válságok megoldása érdekében szükség van a kormányok közötti bizalmas kommunikációra. Mostantól azonban meg kell elégednünk egyfajta „hangos diplomáciával”, amely tapasztalatai szerint még több konfliktushoz és problémához vezethet.


Die Welt
Az Egyesült Államok berlini nagykövete a német lapnak adott interjúban igyekezett kisebbíteni a kiszivárogtatás horderejét. Philip Murphy elmondta: bizonyos abban, hogy az amerikai–német kapcsolatok a kiszivárgott információk dacára ugyanolyan erősek lesznek ezután is, mint amilyenek a múltban voltak. „Rövid távon esetleg összetörik egy-két porcelán, ám ezt túl fogjuk élni” – vélekedett a diplomata, aki a kiszivárogtatás esetleges személyi következményeit firtató kérdésre kijelentette: magáért nem aggódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.