Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine
Orbán nyughatatlansága címmel közölt írást tegnapi számában a német konzervatív napilap a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről. A lap bécsi tudósítója, Reinhard Olt szenzációsnak nevezi a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó: „Az Orbán-kormány így akarja mozgósítani a gazdasági erőket és ösztönözni a gazdaság növekedését.” A szerző megállapítása szerint Orbán paradigmaváltásra törekszik: szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül. A szocialista–liberális kormányok politikája annak idején nagyjából félévente változott. Orbán viszont a jelek szerint úgy véli, hogy hatékony kormányzás csak az állami hatalom kiterjesztése révén lehetséges.

Paul Lendvai Bécsben élő publicista új könyvéről írt recenziót a német lap. Georg Paul Hefty szerint szerzeményében Lendvai csalódása a könyv minden lapján érződik az 1989 óta végbement magyarországi eseményekkel kapcsolatban. Lendvai rossz néven veszi Orbán Viktortól, hogy „a javíthatatlan szélsőségesek csoportjának szétverésével és a Jobbik táborából a paktumképes feltörekvők beszippantásával megpróbál légi fölényt” kiharcolni. Hefty azonban megállapítja, pontosan ez a Strauss-féle recept a szélsőségesekkel való bánásmódra.


Die Presse
Paul Lendvairól és a magyar kormány politikájáról közölt tegnap jegyzetet az osztrák jobbközép napilap. Sibylle Hamann szerint a magyar politika Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt egyre autoriterebb.


Rzeczpospolita
A két nemzet között a kezdetektől fennálló szolidaritásra épülő magyar–lengyel barátság akár az EU eszmei előképének is tekinthető – írta a lengyel lapban megjelent cikkében Orbán Viktor. – A világban ma új egyezségek, új szövetségek köttetnek, s ez a folyamat a közép-európai népeknek nagy lehetőségeket teremt – olvasható a kormányfő írásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.