Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süddeutsche Zeitung
Paul Lendvai új könyvéről közölt értékelést a német liberális napilap. Michael Frank szerint a kötet által kiváltott durva reagálások világosan mutatják, mennyire ellentétes egymással a mély hazafiság és a pusztító nacionalizmus. Lendvai könyve példát mutat arra, miként szegül szembe a differenciált hazaszeretet a nacionalista düh merev szorításával, a hazáról és nemzetről szóló harsány jelszavakkal, a magyarkodással. Frank megállapítja: „Lehetne ostorozni azt a tehetetlenséget és veszedelmes higgadtságot, amellyel az EU szemléli egy Európa szívében fekvő ország indulását egy új totalitarizmus felé – ám Lendvai visszafogja magát. ”

Cicero
Egy hatalomért bolonduló magyar címmel írt cikket a német folyóiratba Paul Lendvai. Szerinte Orbán egész pályafutását a hatalom megszerzésére irányuló abszolút akarat jellemzi. Lendvai idézi Lengyel Lászlót, aki belső határokat nem ismerő tigrishez hasonlította Orbánt. Lendvai szerint a miniszterelnök központosított, tekintélyelvű vezetési stílusa már 1998–2002 között jól jellemezte hatalmi apparátusát. A szerző felidézi Orbán egy évvel ezelőtti kijelentését, miszerint pártját az elkövetkező 15–20 esztendőre a „központi politikai erőtér egyeduralkodó hatalmi tényezőjévé” akarja tenni. Az esélyek erre sokat ígérőek – zárja cikkét Paul Lendvai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.