Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süddeutsche Zeitung
Egy évtizede már annak, hogy Bush mélyen Putyin szemébe nézve a szoros együttműködés lehetőségét olvasta ki Oroszország erős emberének tekintetéből. Akkor ebből nem lett semmi, míg ma látványos a közeledés. Elsősorban azért, mert a két államot efelé tolják a körülmények, s érdekeik sok tekintetben egybeesnek, állapítja meg az újrakezdés újabb állomását, a NATO és Oroszország egyenrangú partneri viszonyra lépését értékelve a német liberális lap. Mint a helyzet megváltozása kapcsán fogalmaz, Amerika politikai és katonai értelemben konfliktusokba keveredett az arab világban, gazdaságilag megrendült, ideológiai értelemben pedig megosztott. Így a leszerelés és az együttműködés az egykori fő ellenséggel magától adódik, nem túl drága, és ami a legfontosabb, nem veszélyes téma. A nemzeti öntudatra ébredés és az olajdollárok évei után Oroszországot is erősen megrázta a válság, s ráébredt, hogy a világot nem lehet örökké olajdollárokon megvenni. A továbbra is sok tekintetben gyenge országnak így barátkoznia kell, politikai szövetségesekre, üzleti partnerekre, befektetésekre és piacokra van szüksége, s mindezt nem a Távol-Keleten, hanem Európában találja meg. S ez ezzel a közeledéssel – állapítja meg a lap – Közép- és Nyugat-Európa országai, de az Egyesült Államok is csak nyerhet.

Nonhthka
Hetvenhétmillió euróba kerül Magyarországnak az EU-elnökség címmel közölt cikkében a szerb napilap arról ír, hogy Magyarország az EU soros elnökeként is jelentős támogatást fog nyújtani a szerb EU-integrációs folyamatnak. A magyar prioritások mellett – gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés, az európai integráció erősítése, a schengeni övezet kiterjesztése, valamint a bel- és igazságügyi együttműködés szorosabbra fűzése – a lap megjegyzi, az európai vendégeket kétszáz bérelt Volkswagennel fuvarozzák, illetve hogy a magyar kormány szeretné kihasználni az EU-elnökséget arra is, hogy népszerűsítse a magyar borokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.