Napi sajtószemle

MN
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herald Tribune
New York liberális lapjának nemzetközi kiadása arról számol be, hogy valószínűleg szélhámos vagy tálib ügynök volt az a férfi, aki önmagát a második számú tálib vezetőnek kiadva többször tárgyalt a békéről az afgán kormánnyal és az amerikaiakkal, s a tárgyalások kabuli helyszínére a NATO szállította pakisztáni rejtekhelyéről. Az illető azt mondta, hogy ő Ahtar Muhammad Manszur molla, aki az egykori afganisztáni tálib rezsim élén álló Omar molla mögött áll a mozgalom vezetőségében. Hogy részt vegyen a tárgyalásokon, amely sokakban reményt keltett a kilenc éve tartó háború lezárására, nyugati diplomáciai források szerint „sok pénzt” adtak a férfinak. Az eset komolyságára rávilágít, hogy vezető amerikai tisztségviselők, így a harcokat irányító David Petraeus tábornok is azt a következtetést vonta le, hogy a tálib vezetés legalább hajlandó eszmét cserélni a háború lezárásáról. A múlt hónapban például arra kérték a New York Timest, hogy ne publikálja azt az értesülését, miszerint Manszur molla az egyik résztvevő, nehogy bántódása essék, ha visszatér övéihez.
Egy afgán kormányzati forrás szerint az sem kizárt, hogy az illető tálib ügynök volt, mert „a tálibok okosabbak az amerikaiaknál és a mi titkosszolgálatunknál”.


CNN
Az amerikai kormány nyilvánosságra hozta, hogy a WikiLeaks portál által hamarosan kiszivárogtatott diplomáciai iratok károkat okozhatnak a szövetséges országok közötti kapcsolatokban, jelentette az amerikai hírtelevízió. Egy illetékes közölte, az Egyesült Államok nagykövetségei világszerte a 2006 és 2009 közötti diplomáciai levelezést ellenőrzik, felkészülve arra, hogy kimagyarázzák az esetleges félreértéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.