Napi sajtószemle

MN
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

krónika
Nem túl szerencsés, hogy december 1. Románia hivatalos ünnepe, mivel például a magyarok számára nem ugyanazt jelképezi, mint a román nemzetiségűeknek, a hivatalos ünnepet pedig az ország minden lakosának a magáénak kell éreznie – idézte Madalin Guruianut, az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének elnökét a kolozsvári napilap.

Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora határozottan ellenzi a kettős állampolgárságot, Romániát és Magyarországot egyaránt bírálja amiatt, hogy kedvezményesen honosítja a határon túli románokat, illetve magyarokat. A politikus csütörtökön a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem hallgatói előtt úgy vélekedett: az állampolgárság megadása maga után vonja a románoknak a Moldovai Köztársaságból, a magyaroknak pedig Erdélyből való elvándorlását. „Az állampolgárság megadása tulajdonképpen politikai jelzés, bátorítás arra, hogy az erdélyi magyarok hagyják el szülőföldjüket, és telepedjenek Magyarországra. Márpedig én annak a híve vagyok, hogy a romániai magyarok maradjanak Erdélyben, éljenek és gyarapodjanak itt” – idézte a lap Frunda Györgyöt.

EuroNews
A portugál parlament megszavazta a jövő évi költségvetést tegnap, ami a kiadások csökkentését irányozza elő, beleértve a közalkalmazotti bérek mérséklését és az áfa két százalékponttal 23 százalékra emelését. A kormány célja a jövő évi költségvetéssel az volt, hogy helyreállítsa az országgal szembeni befektetői bizalmat, amelynek hiánya miatt sokan attól tartanak, hogy jelentős pénzügyi mentőcsomagra lesz szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.