Nem vizsgálja a korrupció ügyét a FIFA

MTI
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem különösebben meglepő: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem foglalkozik a brit BBC Panorama című műsorában hétfőn elhangzottakkal, miszerint a szervezet végrehajtó bizottságának három tagja is érintett lehet a legújabb korrupciós botrányban.
A BBC a brazil Ricardo Teixeiráról – a 2014-es brazíliai vb szervezőbizottságának elnökéről –, a paraguayi Nicolas Leozról és az egyébként NOB-tag kameruni Issa Hayatou-ról mutatott be olyan dokumentumokat, miszerint 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vettek fel a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA marketingügynökségén keresztül. A FIFA tegnap kiadott közleményében ehhez képest leszögezi: az ISL-lel kapcsolatban a svájci hatóságok korábban már lefolytattak egy nyomozást, ezt pedig 2008. június 26-án lezárták, és egyetlen FIFA-tagot sem gyanúsítottak meg, ezért nincs ügy.
Az első botrányt még a Sunday Times robbantotta ki, ennek következtében az óceániai szövetség (OFC) elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt. A két vezetőt egy évre száműzték a sportágból, emellett nem voksolhatnak holnap a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről. Egyesek felvetették, hogy a határozathozatalt az újabb fejlemények fényében talán mégis el kellene halasztani, ám a FIFA részéről csupa értetlenkedő és cinikus fejcsóválás volt a reakció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.