Nemzetközi botrányt szeretne TGM

A baloldali, balliberális szellemi elit egyik ikonikus figurája, Tamás Gáspár Miklós nemzetközi botrányt akar kavarni abból, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutató Intézete nyugdíjba küldi. A filozófus azt állítja, jobboldali támadás eredményeként kell elhagynia eddigi munkahelyét; tény azonban, hogy TGM-nek sem tudományos fokozata, sem nyelvvizsgája nincs, sőt, eddig még diplomáját sem tudta megmutatni az Akadémiának.

Bodacz Balázs
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemsokára éles hangú külföldi véleményeket lobogtathatnak a magyarországi közélet jelesei, amelyek majd rendre elítélik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Intézetében végbemenő személyi változásokat; természetesen kiemelve a jelenlegi hatalom bosszúhadjáratát a „másként gondolkodók” ellen. Ezt vetíti elő a lapunk birtokába került dokumentum, amelyből kiderül, Tamás Gáspár Miklós nemzetközi felháborodást próbál szítani, mert szóba került: a nyugdíjkorhatár elérése után az MTA Filozófiai Kutató Intézete megválhat tőle. A leginkább csak TGM-ként emlegetett gondolkodó ugyanis – rossz angolsággal megírt levelében – arra kéri barátait és azok ismerőseit, hogy tiltakozzanak állásából való esetleges eltávolítása ellen. Mint írja, a személyét is érintő döntés a szabadság, a megélhetés és az értelmiség elleni jobboldali támadás (ahogy TGM levelében írja: „It is the doing of the right-wing attack on liberties, livelihood, intelligentsia etc.”.). Tamás Gáspár Miklós a levélben könyörög a barátainak, hogy írják alá a petíciót, és az lenne a legjobb, ha „nagy nevek” is csatlakoznának a tiltakozáshoz. (Szintén betűhív átvétel az eredeti levélből: „PLEASE, PLEASE, sign it & make people to sign it quick, of course it would be useful if some big names would appear.”) Az elektronikus körlevél eljutott a Soros György-féle Közép-európai Egyetem oktatóihoz (Central European University – CEU – a szerk.).
A tisztogatás vádját Boros János, a kutatóintézet igazgatója már cáfolta. A Klubrádióban nemrégiben arról beszélt Bolgár Györgynek, hogy TGM novemberben betölti 62. életévét és nyugdíjba küldhető. Az igazgató azt is hozzátette, a filozófus a mai napig nem mutatta be egyetemi diplomáját, és se nyelvvizsgája, se tudományos fokozata nincs. Boros még évekkel ezelőtt invitálta TGM-et Pécsre, hogy ott biztosítson számára lehetőséget a doktori fokozat megszerzésére, ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. Mint az intézetvezető fogalmazott, a magyar tudományos életben legkésőbb 62. életévük betöltése után nyugdíjba vonulnak a tudományos fokozattal nem rendelkező szakemberek, a nagydoktorok 70 éves korukig maradhatnak állásban. Boros János arról is beszélt, hogy Tamás Gáspár Miklós életében nem fog komoly változást okozni, ha nyugdíjba megy, hiszen idén január 4. óta november 8-án látta őt először a munkahelyén, tehát eddig ugyanúgy nem járt be, mint ahogyan nyugdíjasként sem fog. A filozófust megillető nyugellátás ráadásul nagyjából ugyanannyi lesz, mint amennyit az intézet munkatársaként keresett.
TGM egy másik rádióműsorban maga is elismerte nyugdíjba küldésének jogosságát, még ha sérelmezte is az intézkedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.