Nincs túlélő a Pike River bánya mélyén

Berobbantak az elmúlt napokban felgyülemlett veszélyes gázok az új-zélandi bányában. Szakemberek szerint így már biztos, hogy nem találják meg élve a múlt pénteken a föld alatt rekedt 29 bányászt. Az áldozatok hozzátartozói kétségbeesettek és dühösek.

Győr Ágnes
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs már remény arra, hogy túlélőkre bukkanjanak a pénteken metánrobbanás miatt beomlott új-zélandi Pike River bányában – mondta tegnap Gary Knowles. A mélyben rekedt 29 munkás utáni kutatást vezető rendőrparancsnok azután jelentette be a tragikus hírt, hogy szerda délután újabb robbanás rázta meg a bányát. Szakemberek szerint a detonációt nem élhették túl a vájárok.
A Déli-szigeten lévő üzemben múlt pénteken történt metánrobbanás. A mentést a mérgező gázok és az újabb detonáció veszélye miatt nem kezdték meg. A szakemberek robotok és elektronikus eszközök segítségével kutattak élet után a bányában, de hiába – írta az MTI.
Tony Kokshoorn greymouthi polgármester személyesen közölte az áldozatok hozzátartozóival a szakértők álláspontját. A rokonok közül sokan összeomlottak a fejlemények hallatán. Többen dühösen kiabáltak a hatóság embereivel, amiért nem kezdték meg a mentési akciót. A polgármester később úgy nyilatkozott, hogy ez élete és egyben Greymouth legkomorabb napja. A 29 bányász közül a legfiatalabb 17, a legidősebb 62 éves volt. Az új-zélandi állampolgárok mellett két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai is a föld alatt dolgozott a tragédia idején.
Az NZ Herald internetes újság úgy tudja, a közeljövőben szén-dioxiddal árasztják el a bányát. Ezzel az eljárással kiszorítják a járatokból az összes oxigént, amitől elalszanak a tüzek. Ha az akció sikerrel jár, akkor a mentők elindulnak, hogy felszínre hozzák a bányászok maradványait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.