Növelnék a fizetős diákok számát

Munkatársunktól
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetgazdasági szinten is érzékelhető nyereséget hozna, ha növelhetnék a hazai orvosegyetemeken tanuló külföldi fizetős diákok számát. Ehhez fejleszteni kellene, ám az intézmények erre saját erőből nem képesek – hangzott el a négy hazai orvosegyetem vezetőinek tájékoztatóján, ahol közölték: az Új Széchenyi-tervből szeretnének állami támogatáshoz jutni. Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem (SE) gazdasági főigazgatója elmondta: a hazánkban tanuló 6200 külföldi diák évente körülbelül 24 milliárd forint bevételt jelent az országnak, amelynek egy része az egyetemeket illeti tandíjként. Tulassay Tivadar, az SE rektora hozzáfűzte: nincs még egy olyan ágazat, mint a felsőoktatás, ahol az állami befektetések ilyen rövid idő – két-három év – alatt megtérülnek.
– Nem szabad kihasználatlanul hagyni azt, hogy mind a négy orvosegyetemen többszörös túljelentkezés van külföldi hallgatókból, akiket legtöbbször kapacitás híján kénytelenek elutasítani – ezt már Kollár Lajos, a Pécsi Klinikai Központ főigazgatója mondta. Az SE-n például a német képzés 180 hallgatói helyére több mint ezren jelentkeztek, s az angolul zajló oktatási férőhelyekre is két-háromszoros a túljelentkezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.