Nulla hulladék nap a Blahán

Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet! Ez volt a jelmondata az európai hulladékmegelőzési hét alkalmából november 20–26. között megszervezett nulla hulladék hétnek. A programhoz 46 szervezet, blogger és informális közösség csatlakozott, akik kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy kevesebb legyen a hulladék Magyarországon. A rendezvénysorozatot a Hulladék Munkaszövetség szervezte.

Péterffy Balázs
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sátrakat állított a Blaha Lujza téren a Hulladék Munkaszövetség és több civil szervezet pénteken. A nulla hulladék hét zárórendezvénye szorosan kapcsolódott a nemzetközi „ne vásárolj semmit!” naphoz.
A késő délutáni tömeg a buszmegállóból érdeklődve figyelte a szórólapokat osztogató, fának öltözött aktivistákat. A német Greenpeace-től kölcsönkapott, A gyűrűk ura világát idéző jelmezekkel a zöldek azt kívánták kifejezni, hogy megpróbálják megvédeni „járóképtelen társaikat”, és népszerűsíteni az erdővédelmet – magyarázta a látványt Schmidt Gergő. A Greenpeace munkatársa hozzátette: arra szeretnénk rávenni az embereket, hogy a fenntartható erdőhasználatból származó vagy újrahasznosítható papírt használjanak. Az érdeklődők több sátorban is interaktív programokban, különféle játékokban vehettek részt.
A GATE Zöldklub Egyesület illatodú nevű feladatában például megpróbálhatták kitalálni a szaglásuk segítségével, hogy milyen növényeket rejtettek el a környezetvédők az erre legyártott tasakokban, és hogy azok komposztálhatók-e.
Eleőd-Faludy Gabriella, a Komposztfórum Magyarország Egyesület elnöke hozott magával a rendezvényre egy adag komposztot is, hogy bebizonyítsa, ettől az anyagtól nem kell undorodni. A komposztálással 30-50 százalékkal lehetne csökkenteni a háztartási hulladék mennyiségét – emlékeztetett a szervezet elnöke.
A Szelektiv.hu hulladékgazdálkodási portál sátrában szelektív célba dobással készültek a környezettudatos életre a gyerekek, miközben a kerékpárosok többek között a Bringakonyha nevű szervezettel képviseltették magukat. A csoport azt hangsúlyozza, hogy nem kell mindent kidobni, ami tönkrement. Mindent meg lehet javítani, anélkül, hogy szerelőre költenénk – mondta Liptai Orsolya, a szervezet vezetője. A kerékpárosok egyébként szerszámokkal érkeztek, hogy gyors segítséggel, karbantartási tanácsokkal álljanak sorstársaik rendelkezésére. A rendezvényhez kapcsolódva a KÖSSZ Adománybolt este hét óráig várt minden, otthon már megunt, de más számára még használható tárgyat, amelyet olcsón értékesíthet, hogy a befolyó összegből a Kórházi Önkéntes Segítőszolgálat Alapítványt támogassa – tudtuk meg Jani Erzsébettől, a bolt vezetőjétől. A zárórendezvényen ezenkívül meg lehetett tekinteni a Szent István Gimnázium antireklám-pályázatára készített műveket, kitelepült a Blaha Lujza térre egy úgynevezett hulladékközért és egy csereberebörze is.
A rendezvénysorozat különböző eseményein több ezren vettek részt szerte az országban. A nulla hulladék hét legnagyobb sikerének Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség ügyvezető testületi tagja azt értékelte, hogy az élet különböző területein dolgozó emberek, szervezetek közül ennyien összefogtak a siker érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.