Nyugdíjügyek a Ház előtt

Többek között a szabad nyugdíjpénztár-választásról és a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről vitáznak jövő héten az országgyűlési képviselők.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kezdődik a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával kapcsolatos egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat általános vitája a parlamentben, míg kedden a részletes vitára kerül sor. Ismeretes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük arról, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes alapon működő rendszerben. Az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslat az átlépés részletes szabályait tartalmazza.
Nemcsak a jövő, hanem a jelen nyugdíjasait érintő előterjesztés is az Országgyűlés napirendjén szerepel: a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét biztosító, egyes nyugdíj-biztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájára kedden kerül sor. Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) tegnapi budapesti tájékoztatóján arról beszélt, hogy 2011-ben körülbelül 24 ezer, 2014-ben pedig már 36-40 ezer nő élhet a negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével.
Négy hét várakozás után hétfőn Gyurcsány Ferenc is választ kap Orbán Viktortól. A szocialista politikus először november 8-án az azonnali kérdések időszakában Miért fél, miniszterelnök úr? címmel kérdezte Orbánt. Mint azt korábban megírtuk, Gyurcsány valószínűleg az alkotmánymódosításról kérdezné a kormányfőt. Az Országgyűlés jövő héten választja meg a MÁV gazdasági helyzetét vizsgáló bizottság alelnökét is: az MSZP Göndör Istvánt, az LMP Jávor Benedeket javasolta a posztra. A bizottságban egy alelnök dolgozhat, annak személyéről az ellenzéknek kell megállapodnia. Ha ez nem sikerül, akkor vagy a házelnök dönt az alelnök személyéről, vagy alelnök nélkül működik a testület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.