Ombudsmani kifogások fiatalkorúak érdekében

Hírösszefoglaló
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és biztonsághoz való alkotmányos jogait a szabálysértési törvény – állapította meg tegnap Szabó Máté. Az ombudsman közleményben kifogásolta azokat a rendelkezéseket, amelyek nem tekintik gyermeknek a fiatalkorút, megszüntetik elzárásuk tilalmát, s megengedik, hogy a fiatalkorúra kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák. Szabó Máté szerint más, célravezetőbb eszközökre lenne szükség. Az ombudsman úgy látja, a jogalkotó figyelmen kívül hagyta, hogy csak büntetőjogi szempontból bír jelentőséggel az, hogy az elkövető gyermek- vagy fiatalkorú, gyermekvédelmi szempontból ugyanis tizennyolc év alatt gyermek a gyermek, és amennyiben veszélyeztető körülmény – ilyen a szabálysértés elkövetése is – adódik, akkor a gyermekvédelmi rendszernek kell lépnie.
A biztos ezért azt javasolta a belügyminiszternek, fontolja meg a szabálysértésről szóló törvény módosításának kezdeményezését, a 18 év alatti fiatalt gyermeknek tekintve. Továbbá ne lehessen elrendelni 18 év alattiak szabálysértési őrizetbe vételét és elzárását. A budapesti rendőrfőkapitányt arra kérte, tudatosítsák a rendőrökben az arányosság jelentőségét az előállítások során, a rendőrségi fogdában pedig valamennyi fogva tartottnak biztosítsák az évszaknak megfelelő ruházatot. Az ombudsman egy konkrét ügy kapcsán fogalmazta meg álláspontját: három gimnazista lány fogadásból próbált ellopni néhány bizsut egy budapesti belvárosi boltból, észrevették őket, viszszaadták a bizsukat, ám mégis elzárták őket másfél napra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.