Orbán–Gyurcsány-vita hat percben

Miért fél, miniszterelnök úr? – ezzel a címmel tett fel azonnali kérdést Gyurcsány Ferenc Orbán Viktornak az alkotmánymódosítás és a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő elképzelések apropóján. A kormányfő szerint inkább a kérdező félhet, mégpedig az elszámoltatástól. Arra kérte ugyanakkor politikustársát, hogy személyes problémái és sérelmei megoldására ne használja az Országgyűlés nyilvánosságát.

Török László
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadságot vagy alávetettséget ajánl-e a magyar népnek – ezt kérdezte Gyurcsány Ferenc Orbán Viktortól, miközben a Jobbik-frakció hátat fordítva fejezte ki tiltakozását a felszólaló személye miatt. A politikus szerint ugyanis nem egyértelmű, hogy egy nyugatos modern demokrácia vagy egy tekintélyelvű keleties ország kialakítása a kormány célja. Közölte, a kérdést a választókra kellene bízni, akik népszavazáson dönthetnének az alkotmányról és a magán-nyugdíj-pénztári befizetésekről. Ha ez nem történik – így az MSZP-s képviselő –, az azt mutatja, hogy a miniszterelnök fél a néptől.
– Ősi igazság, hogy az beszél félelemről, aki fél – kezdte válaszát Orbán Viktor, megjegyezve, a szocialista politikusok valószínűleg az elszámoltatástól tartanak. Hangsúlyozta, az elmúlt nyolc év kudarcaiért, a hazugságokért és az elkövetett bűnökért a választók döntése szerint felelni kell. Az új alkotmányra – érvelt a kormányfő– azért is szükség van, hogy megtörténhessen az elszámoltatás, hozzátette: az Országgyűlés nem a személyes problémák megoldásának a helyszíne.
Gyurcsány Ferenc reagálásában kifejtette, a fenyegetés nem jó tanácsadó, és a miniszterelnök az elszámoltatás kilátásba helyezésével nem veheti el az erejét azoknak, akik a szemébe mondják az igazságot. – Ön hárommillió ember pénzét lopja el és erre még büszke is – mondta az MSZP-s képviselő, aki arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne legyen gyáva és tolvaj.
Viszonválaszában a kormányfő közölte, tisztesség és becsület dolgában nem kérnek tanácsot az MSZP-től és különösen nem a volt miniszterelnöktől. Orbán Viktor szerint a szocialisták bátorsága megmutatkozott az elmúlt évek alatt is, amikor kardlappal verték az ellenük tüntetőket, amikor gumilövedékkel lőttek közéjük, de – tette hozzá – bátrak volt akkor is, amikor a költségvetés számainak meghamisításáról, hazudozásról vagy az ország eladósításáról volt szó. Orbán Viktor leszögezte, az új kormány kijavítja az előző hatalom hibáit, és eltakarítják a romokat.

A Jobbik elégedetlen. Azért tehetett ma fel azonnali kérdést Gyurcsány Ferenc Orbán Viktornak, mert a kormány elszámoltatási politikája csak kommunikációs szinten létezik – tartalmazza a Jobbik közleménye. A párt szerint, ha a tételes elszámoltatás továbbra is hangzatos ígéret marad a parlament falai között, úgy Gyurcsány Ferenc és társai még évek múlva is Orbán Viktort kérdezgethetik aktuálpolitikai problémáikról, nem pedig cellatársaikat a napi menüről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.