Orbán megdicsérte a szerbek bátorságát

Sebestyén Imre
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid hivatalos látogatást tett tegnap Szerbiában Orbán Viktor miniszterelnök. Megbeszélést folytatott Mirko Cvetkovics szerb kormányfővel, azt követően pedig Borisz Tadics államfővel találkozott.
A szerb elnökkel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarországnak és Szerbiának közös európai jövője van. Gratulált Szerbiának a kisebbségi nemzeti tanácsok létrehozásához. Mint fogalmazott, a törvény elfogadása Belgrád részéről bátorságra vall, ám csak most következik az intézmények életre hívásának nehéz folyamata. „Biztos vagyok benne, hogy az intézmények átvétele után egy erős és sorsával elégedett magyar kisebbséget találunk majd Szerbiában” – hangoztatta a miniszterelnök. A szerb médiumok kiemelték szavait, hogy a szerbek Magyarországon tekintélynek örvendenek.
Tadics a két nemzet egymásrautaltságáról beszélt, s a megbeszélések eredményéről szólva köszönettel állapította meg, hogy Magyarország, az EU következő elnökeként további teljes támogatásáról biztosította Szerbiát az uniós integráció folyamatában. Értékelése szerint a két ország kapcsolata jó, de van még tennivaló a gazdasági együttműködés fejlesztése terén.
A kormányfői tárgyalások után is az újságírók rendelkezésére állt Orbán Viktor és Mirko Cvetkovics. A szerb kormány elnöke ismertette, hogy a megbeszéléseken szó volt Szerbia uniós integrációjáról, a két ország együttműködéséről regionális szinten és a gazdasági kapcsolatok terén – amely a 30 százalékos növekedés ellenére sem kielégítő –, valamint a kisebbségek kérdéséről. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy megvitatták, miért kicsik a magyar beruházások Szerbiában, s mindkét kormány tagjai feladatul kapják, hogy hárítsák el az akadályokat az együttműködés fejlesztése elől. A két kormányfő leszögezte, hogy a kisebbségek – a magyar kisebbség Szerbiában és a szerb Magyarországon – jó alap a szorosabb kapcsolatokhoz, különösen kulturális téren.
A magyar–szerb gazdasági tanácskozáson a szakminiszterek célként határozták meg a kétmilliárd dolláros árucsere-forgalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.