Örökös drukkban a roma rádióval

Hanthy Kinga
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól hangzik, hogy a Költségvetési Tanács nyolcszázharmincmillióját a roma gyerekek felzárkóztatására csoportosítják át. A pénz, amely idáig a közgazdászelitet támogatta, mostantól a jövendő cigányelitet szolgálja. Csak lássuk már végre, hogy az évtizedek óta erre költött milliárdoknak van foganatja. Hogy ez a pénz már nem a kirakatfényesítőknek, hanem a ténylegesen dolgozóknak jut.
A Rádió C az ország egyetlen romarádiója, és csak Budapest körzetében hallgatható. Egyetlenként nehéz a helyzete, mert mindenki mást vár tőle. Így a vége ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi – sok mulatós zenével. Érdekes, hogy ennyi év alatt sem lett profi hangzású adó, e tekintetben nincs különbség a Civil Rádió és a Rádió C között, pedig előbbiben tényleg az utcáról érkeznek a műsorvezetők. Lehet persze, hogy a Rádió C-nek épp ez a brandje, a végtelenített amatőr fíling, amitől a hallgató folyton kicsi drukkban van, hogy sikerüljön a műsor. Az amatőrség tartozéka, hogy nem gondolnak azokra, akik csak odakapcsolnak. Emiatt elmarad a ma már nélkülözhetetlen rendszeres önazonosítás – melyik rádióra kapcsolt kedves hallgató, és éppen mit, kit hall, hallott – a szerzett információ ezért kényszerűen töredék marad. Így maradtam én is töredékben szombaton, mert nem sikerült kiderítenem, hogy kik beszélgettek a felzárkóztató oktatási programokról. Pedig jó lett volna tudni, hogy a vendég egyike-e azoknak, akik résztvevői voltak az eddigi próbálkozásoknak, mert akkor nem kérdezni, hanem számon kérni kellett volna. Információ híján tehát feltételezzük azt, hogy olyan szakértő beszélt a mentorprogram kiépítésének nehézségeiről és szükségességéről, a hátrányos helyzet meghatározásának bonyodalmairól, aki a tapasztalatok legsűrűbb mezejéről és nem íróasztala mellől érkezett. Jól kereső szobatudósokkal már tele pálya. Nagy volt a szakmai pánik, amikor két fiatal kutató arra a következtetésre jutott, hogy az integrációs programokra költött milliárdok nem hoztak érdemi változást, a szakértők levonulása után nagyjából minden visszatért a régi rendbe. A két ifjú azután gyorsan visszakozott is, elmagyarázták, nem azt mondták, amit mondtak, és azt is sokkal árnyaltabban. Bár kormányváltás volt, nem valószínű, hogy az a szakmai lobbi, amelyik eddig jól élt a szegregáció üldözéséből és a gyorsan múló hatású mintaprogramokból, magától felállna a helyéről. Különben is, egy országnak nincs két értelmisége. Egy van, csak a két fele nincs egymással beszélő viszonyban. Ideje lenne tehát végre szóba állni egymással. Kár, hogy a Rádió C pesti adó, hisz a fővárosi cigányság egészen más, mint a szabolcsi. Lehet, hogy nem lenne nagy üzlet, de talán oda is elkelne egy cigányrádió. Telhetne rá a nyolcszázmillióból.
(Rádió C, FM 88,8)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.