Orosz típusú katonai gépek balesetei

Nagy Áron
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezuhant tegnap egy orosz gyártmányú, Antonov AN– 32B típusú katonai szállítórepülő az észak-mexikói Monterrey városában – jelentette a dpa. A német hírügynökség tudósítása szerint a gépnek sikerült felemelkednie a Mariano Escobedo légikikötő kifutópályájáról, de pillanatokkal később lezuhant és a becsapódás után lángokba borult. Az ötfős személyzet életét vesztette. Mivel a baleset a nemzetközi repülőtéren történt, számos szem- és fültanúja volt. A Milenio.com című helyi hírportálnak nyilatkozva többen elmondták: két robbanást is hallottak röviddel egymást követően, s ezek közül csak a második volt biztosan a becsapódás. Sem a hadsereg, sem a katasztrófavédelem nem kommentálta az állítást. A szűk szavú hivatalos közlemény mindössze megerősítette a tragédia tényét és az áldozatok számát, hozzátéve: minden részletre kiterjedő vizsgálatot indítottak az ügyben. Mások arról beszéltek a lapnak, hogy percekkel az Antonov szerencsétlensége után a reptéri biztonsági szolgálat megkezdte a terminálok kiürítését, s alig nyolc perc alatt tűzoltók, helikopterek és mentők lepték el a kifutópályáját. Az interneten fellelhető nyilvános adatok szerint Mexikó légierejének kötelékében a baleset előtt három Antonov szolgált. Legutóbb 2006-ban zuhant le egy szovjet gyártmányú, de már Ukrajnától vásárolt szállítógép.
A német RTL híradása szerint Oroszországban is emberéleteket követelt tegnap egy szerencsétlenség: leszállás után kigyulladt egy Mi–8 típusú helikopter, amely egy novoszibirszki területen lévő településről, az omszki területen lévő olajmezőre szállította utasait és 1600 kilogramm terhet. A jármű keményen ért földet, tankjaiból kifolyt az üzemanyag, és a gép kigyulladt. A hét utas szörnyethalt. A személyzet egyik tagja nyílt koponyatörést, a másik zárt koponyasérülést és combcsonttörést szenvedett, a kapitánynak zárt koponyatraumája van, és megsérült a gerince.
Az illetékes hatóságok haladéktalanul hozzáfogtak a baleset körülményeinek előzetes helyszíni vizsgálatához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.