Összmagyar diákbajnokság Kőszegen

Munkatársunktól
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a hét végén a Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság „fedett pályás” döntőit. (A labdarúgótorna ennél is nagyobb múltra tekint vissza, az idén nyolcadszorra avattak bajnokot.) Csakúgy, mint tavaly, az idén is a nyugati határszéli kis város, Kőszeg a házigazda. A Kárpát-medence számos pontjáról összesereglő fiatalok négy sportágban, kézilabdában (csak lányok), birkózásban, asztaliteniszben és sakkban mérik össze az erejüket és tudásukat.
Kű Lajos, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnoki negyedik helyezett, korábbi kiváló labdarúgó, a nemes vetélkedés szülőatyja érdeklődésünkre elmondta, évek óta egyre nehezebb anyagi körülmények közepette kénytelenek megrendezni az eseményt, ennek egyik fájdalmas jeleként többen azért nem vehetnek részt a hét végi döntőn, mert nem tudják előteremteni az utazás költségeit. Kű bízik benne, hogy a nemzeti ügyeket előtérbe helyező új kormányzat jövőre felkarolja a Kárpát-medencei diákbajnokságot.
Színvonalas versenyekben azért az idén sem lesz hiány. A nevezések alapján Erdélyből, a Felvidékről, a Délvidékről és a Várvidékről (Burgenlandból) csaknem kétszáz fiatal magyar sportoló érkezik Kőszegre. A sportoláson felül a seregszemle célja a hagyományok ápolása, a nemzeti tudat erősítése. Ennek jegyében kulturális vetélkedőt is rendeznek; az idén Széchenyi Istvánból (halálának 150. évfordulója alkalmából) és Erkel Ferencből (Himnuszunk megzenésítője 200 éve született) kellett felkészülni.
A résztvevők ma reggel először ökumenikus istentiszteleten vesznek részt, utána felvonulnak a kőszegi várba, ahol a hivatalos megnyitót tartják. A versenyek szombat déltől vasárnap estig, a kézilabdatorna döntőjéig tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.