Otthon szülés: kész a jogszabálytervezet

Munkatársunktól
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos, hogy a szülés vonzó élmény legyen, ne legyen visszatartó erő az anyagi szempont vagy a rideg intézményi környezet, vagyis ki tudjon bontakozni a gyermekvállalási kedv – jelentette ki Szócska Miklós az otthon szülésről szóló jogszabálytervezet véleményezése érdekében tartott tegnapi egyeztetés követően. Az egészségügyért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy a szakmai és civil szervezetekkel egyetértenek abban, hogy az anya szabadon választhassa meg, hol akar szülni. Hozzátette azonban, a legfontosabb a szülő nő és a gyermeke biztonsága.
A még el nem fogadott jogszabálytervezetet szerint intézeten kívüli ellátást az e tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat. Az ellátás csak olyan helyen történhet, ahonnan az ellátást igénybe vevő nő és gyermeke szükség esetén a háttérkórházba szállítható. Az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeit és az azt kizáró tényezőket is a rendelet szabályozza majd. Az érintettek abban is egyetértettek, hogy a jogszabályt 1-2 éven belül felül kell vizsgálni. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.