Pályáznak Markó székére

Megpályázza az RMDSZ elnöki tisztségét Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu román államfő kisebbségügyi tanácsadója az alakulat közelgő kongresszusán. Markó Béla még nem döntötte el, indul-e újabb mandátumért.

2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenátusi visszalépés. Kiiktatta a román felsőház szakbizottsága a kisebbségi oktatás szempontjából előnyös előírásokat tartalmazó romániai oktatási törvényből azt a kitételt, hogy a kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvükön tanulhatják Románia történelmét és földrajzát. A szenátus vezetősége tegnap visszautalta az oktatási bizottságnak a jogszabályt. Ha idén nem bólint rá a felsőház, az RMDSZ jelezte: kivonul a bukaresti kormányból. (R. Sz.)


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megújítását tekinti egyik legfontosabb feladatának Eckstein-Kovács Péter, aki az alakulat vezetőjeként visszaterelné az érdekvédelmi szervezetet a tagsághoz. A román államelnöki hivatal kisebbségügyi tanácsadója tegnap ugyanis bejelentette: indul az elnöki posztért az RMDSZ 2011. februári tisztújító kongresszusán. Lapunknak elmondta: „Nagyon sokan várnak szemléletbeli és személyi változásokat. Szerintem a szövetségnek vissza kell térnie azokhoz a régebben hangoztatott eszmékhez, hogy töltse be az ernyőszervezet szerepét az erdélyi magyar társadalomban” – mondta a korábban több mandátumon keresztül szenátorként, 1999-ben és 2000-ben kisebbségügyi miniszterként tevékenykedő politikus.
Eckstein szerint tudomásul kell venni, az RMDSZ-en kívül is van élet az erdélyi magyar politikában, ezért megegyezésre törekedne a szövetséggel rivalizáló magyar alakulatokkal, ugyanakkor javítana az RMDSZ és a magyarországi pártok viszonyán is. Az RMDSZ szövetségi elnöki tisztségét 1993 óta betöltő Markó Béla még nem döntött arról, hogy versenybe száll-e egy újabb elnöki mandátumért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.